WRC Corsica: Neuville op de valreep!

821

Thierry Neuville heeft voor de tweede keer in zijn carrière de Rally van Corsica op zijn naam weten te schrijven. Maar het liep absoluut niet van een leien dakje voor de Belg, in een rally waarin de koppositie maar liefst zeven keer van rijder wisselde… tot in de laatste minuten, zelfs.

Voor aanvang van de rally tipte iedereen Sebastien Ogier als onbetiwste topfavoriet. Logisch, want de Citroën C3 won al eerder op Corsica en met een serial winner als Ogier kon het niet mislopen, toch? Toch wel. Citroën kwam er dit weekend eigenlijk niet aan te pas, te meer daar de andere teams wél op de afspraak bleken. De Ford Fiesta van Evans maakte indruk met drie snelste tijden (en een leidersplaats) op vrijdag, terwijl de onder druk rijdende Suninen foutloos naar een vijfde stek snelde. Ook Kris Meeke schoot behoorlijk snel uit de startblokken met zijn Toyota, maar mocht al snel een kruis maken over zijn podiumkansen na een lekke band.

Ott Tanak reed zeer solide rond en bleef in het spoor van Evans in het klassement. Hyundai miste op Corsica wat snelheid, maar was met Neuville en Sordo op plaatsen drie en vier goed op weg om punten te sprokkelen in het constructeursklassement. En de Citroëns? Die hingen op dat moment op plek 6 en 7, niet bepaald de start die Citroën voor ogen had.

De Rally van Corsica wordt ook wel eens de rally van de 10.000 bochten genoemd. Touristil-tabletje, iemand?

Neuville neemt leiding, Tanak valt weg

Met 174 kilometer voor de boeg op zaterdag, de langste dag van het seizoen, kon er nog van alles gebeuren… en zo geschiedde. Thierry Neuville had wat moeite om het tempo van Evans en Tanak te volgen, maar na een lekke band voor Tanak in de vijfde KP kon onze landgenoot toch doorschuiven naar de tweede plek, op 12 seconden van Evans. Die wiste Neuville met grote klasse van de tabellen in de 47 kilometer van Castagniccia, waarin hij de achterstand omboog in een voorgift van 4 seconden. Ook Sebastien Ogier kon op zaterdagavond weer glimlachen, hij baande zich – dankzij de tegenslagen van de concurrentie – opnieuw een weg naar het podium.

Evans en Neuville vochten op zaterdag een bitse strijd uit, die finaal uitdraaide in het voordeel van onze landgenoot.

Neuville wint na dolle slotfase

Thierry Neuville mocht dus met een kleine voorsprong aan de laatste twee ritten op zondag beginnen, en had het momentum duidelijk aan zijn zijde. De verrassing was dus groot toen Evans al gauw weer op gelijke hoogte kwam met onze landgenoot, terwijl ook Sordo opvallend meer marges begon in te bouwen? Zou het Hyundai-duo orders hebben gekregen om de gouden punten voor de constructeurs binnen te halen? Met enkel nog de Power Stage voor de boeg had iedereen zich dus al neergelegd bij de overwinning van Evans… ware het niet dat de Welshman in de laatste kilometers nog een lekke band opliep en onze landgenoot de overwinning op een presenteerblaadje kreeg aangeboden! Een zwaar ontgoochelde Evans moest de kelk uiteindelijk nog tot de bodem ledigen, nadat ook Ogier zich op de valreep voorbij de gehandicapte Ford Fiesta wist te wurmen.

(lees verder onder het videoverslag)

Met de twee extra punten in de Power Stage neemt Neuville de leiding over in het wereldkampioenschap van Tanak, die zakt naar plaats 3. Maar de drie tenoren blijven wel op een zakdoek van 5 punten van elkaar en degraderen de rest voorlopig tot meelopers. Zelfde scenario bij de constructeurs, waar Hyundai van 3 naar 1 gaat en Toyota de omgekeerde beweging maakt. Over 3 weken nemen de teams de boot naar Zuid-Amerika voor een dubbeldate, met eerst Argentinië, en 2 weken later Chili.

Foto’s en video’s: WRC.com