Inschrijvingen maart: autoverkoop zakt verder in, Tesla veert op

629

Na een enigszins teleurstellende salonmaand en een status quo in februari kleuren de inschrijvingscijfers in maart opnieuw hoofdzakelijk rood. Toch noteren we ook enkele opmerkelijke stijgingen.

54.873 nieuwe wagens werden ingeschreven in België tijdens de voorbije maand maart, ruim 6% minder dan een jaar voordien. Op het einde van het eerste kwartaal telde de Belgische markt voor nieuwe auto’s 155.866 geregistreerde eenheden. De markt sluit het kwartaal dus 9.691-registraties (-5,8%) lager af in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Bovenaan staat nog altijd Volkswagen, dat weliswaar een mindere maand kende (-10% jaar op jaar), maar over het hele kwartaal wel stand houdt. Achter de Duitsers volgen Renault (-6,6% in het eerste kwartaal) en Peugeot (-8,8%). In de top 10 noteert naast Volkswagen enkel Hyundai een lichte stijging over de eerste drie maanden van 2019.

Model 3-effect

Verderop in het klassement verdienen vooral de prestaties van DS, Mitsubishi en Jeep een eervolle vermelding, maar de opvallendste stijger is echter Tesla. Elon Musk en de zijnen brachten in de eerste drie maanden van het jaar 946 wagens aan de man, tegenover 294 in de eerste drie maanden van 2018 (+221%). We kunnen dus duidelijk spreken van een ‘Model 3-effect’. Hoe de andere merken het deden, zie je in onderstaande tabel:

[wpml_language language="nl"] [/wpml_language]