Auto vergeten te vergrendelen? In Zaventem kost het je 58 euro

453

De politie van Zaventem krijgt dezer dagen een storm van kritiek over zich heen, omdat het bewoners beboet die hun auto vergeten te vergrendelen. De wereld op zijn kop, of een terechte preventiemaatregel?

De gemeente Zaventem kampt al enkele jaren met een hardnekkige inbraakgolf, waarbij zowel huizen als geparkeerde auto’s geviseerd worden. Daarom organiseert het lokale politiekorps op regelmatige basis zogeheten wijkscans, waarbij niet alleen de inbraakveiligheid, maar ook zwerfvuil en andere mogelijke vormen van overlast gecontroleerd worden. Volgens korpschef Jean-Pierre Van Thienen hebben de wijkscans een ontradend effect, waardoor de criminaliteitscijfers gestaag afnemen.

Bij een controle eerder deze week kregen de inwoners van een wijk in Sint-Stevens-Woluwe echter de keerzijde van die medaille gepresenteerd: 9 eigenaars van een geparkeerd voertuig kregen zelf een boete van 58 euro in de bus, omdat hun auto niet vergrendeld bleek. “Omdat je de kat nu eenmaal niet bij de melk moet zetten”, aldus Van Thienen. “Wie zijn voertuig niet op slot doet, maakt het makkelijk voor mensen met slechte bedoelingen.”