Bulgaars bedrijf wekt Trabant opnieuw tot leven

1556

Neen, je bent niet aan het dromen, dit is wel degelijk een nieuwe Trabi! De (soms) rijdende trots van de voormalige Sovjetunie heeft zowaar de 21e eeuw gehaald, met dank aan de Bulgaarse tuner Vilner Garage.

De markt van de zogeheten restomods boomt. Dat komt vooral omdat er alsmaar meer alternatieven opduiken voor de volstrekt onbetaalbare Singers, zoals de door Redux onder handen genomen BMW M3 E30 of de Alfa Romeo’s van het Britse Alfaholics. Ook die zijn natuurlijk behoorlijk stevig aan de prijs, waardoor de fans met minder diepe zakken nog steeds in de kou bleven staan. Tot nu.

Het Bulgaarse bedrijf Vilner Garage, veelal bekend om zijn (weinig smaakvolle) tuningkits, heeft zopas een grondige make-over van de iconische Trabant 601 voorgesteld, hét uithangbord van de voormalige Sovjetunie. De 21e-eeuwse versie krijgt zowaar LED-units vooraan, en ruilt zijn originele tweetaktmotor voor een veel modernere 1,1 liter-benzine… uit de allereerste Golf. Spectaculaire prestaties zal de 50 pk sterke krachtbron niet opleveren, een zowat duizend keer grotere bedrijfszekerheid daarentegen wel. Verder hebben de Bulgaren zich vooral toegelegd op de interieuraankleding, met onder meer een Momo-stuurwiel, een van een tartanmotief voorziene zetelbekleding en een met leder overtrokken boordplank. Behoorlijk decadent voor een DDR-product, maar geef toe: hoe cool is dit?