Thierry Neuville heeft in Argentinië op overtuigende wijze zijn tweede rally van het seizoen gewonnen. Met 110 punten uit de eerste vijf WK-manches neemt onze landgenoot veruit de beste seizoensstart uit zijn carrière. Mogen we (opnieuw) beginnen dromen?

De Argentijnse weergoden hadden de regensluizen opengezet tussen de verkenning en start van de rally op vrijdag, waardoor de rijders niet goed wisten hoe de wegen erbij lagen. Het werd dus geen droge gravel voor ‘baanveger’ Neuville, maar wel een pak modder! Onze landgenoot moest duidelijk acclimatiseren, startte met een teleurstellende 9e chrono, maar herpakte zich in rit 4 met een eerste scratch. Kris Meeke ging – zoals wel vaker – goed van start, en leidde halfweg de eerste wedstrijddag met 5 seconden voorsprong op onze landgenoot. Met een knaltijd in de laatste proef van de dag nam Neuville de leiding over van Meeke, die naar plek vier zakte.

Kris Meeke startte voortvarend, maar gaandeweg nam onze landgenoot Thierry Neuville het commando over.

Voor de Fin Lappi werd het een rally om snel te vergeten. Na een verkeerd genomen jump, waar hij maar nipt verkeerd geposteerde toeschouwers kon vermijden, ging hij aan het rollen en was het game over. Citroën laat alvast een splinternieuwe C3 WRC overvliegen vanuit Frankrijk voor de Rally van Chili, binnen amper 2 weken.

Bekijk hier de beelden van Lappi’s crash:

Neuville – Tanak

Terwijl Sebastien Ogier rit na rit wat terrein prijsgaf, kwam Ott Tanak steeds nadrukkelijker in de nek van de Belg hijgen. Ogier kon alle hoop op de overwinning opbergen nadat hij vertwijfeld tegen een hek aanreed. Een hek waar later overigens veel om te doen was, want volgens het roadbook dienden de rijders links van het hekje te passeren. Kris Meeke en Ott Tanak deden dat niet en kregen later op de avond een tijdsstraf van 10 seconden aangesmeerd.

Voor Tanak maakte het uiteindelijk niet veel uit, want in rit 14 ging hij met mechanische problemen aan de kant. Dit zorgde ervoor dat Neuville vrijer kon ademhalen, en met een weer op niveau rijdende Andreas Mikkelsen achter hem, kunnen zowel Neuville als Hyundai gouden zaken doen. Na Lappi gisteren was het de beurt aan Elfyn Evans om een einde te maken aan zijn weekend. Overenthousiast in een snelle rechtse – en hij had dan nog eens de extra pech om de enige grote kei te raken in een straal van 100 meter. Conclusie: over en uit. De strijd om plek 3 kon zondag losbarsten met zowel Ogier, Sordo als een geënerveerde Meeke op een zakdoek van 7 seconden.

Neuville wint, Hyundai loopt uit

Thierry Neuville kwam op zondag niet meer in de problemen, en gaf zijn overwinning in Argentinië nog wat extra glans met een toptijd in de tweede rit van de dag. Met 3 punten uit de Power Stage heeft hij nu 10 punten voorsprong op Ogier in het WK en 28 op Tanak. Andreas Mikkelsen reed zijn beste rally in lange tijd, en bekroonde zijn topprestatie met een tweede podiumplaats. Sebastien Ogier redde zijn meubelen, dankzij een late lekke band van Kris Meeke mocht de Fransman toch nog mee op het podium.

Met de dubbelslag van Neuville en Mikkelsen doet Hyundai uiteraard een geweldige zaak bij de constructeurs, met een voorlopige voorsprong van 37 punten in het klassement op enige concurrent Toyota. Kan Thierry Neuville voor het eerst in zijn carrière 3 rally’s op rij winnen? We zien het over 2 weken, wanneer het WK-circus zich op onbekend territorium begeeft met de allereerste Rally van Chili.

Foto’s: WRC.com