Inschrijvingen april: Renault en Tesla aan het feest

541

Mobiliteitsfederatie FEBIAC heeft zopas de inschrijvingscijfers voor de maand april gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de Belgische autoverkoop, na enkele jaren van aanhoudende hoogconjunctuur, stilaan op een ‘normaal’ ritme terugvalt. In het merkenklassement vallen niettemin een paar belangrijke verschuivingen op.

We hebben de voorbije maand alweer 53.498 nieuwe auto’s ingeschreven, 2% minder dan een jaar geleden. Tijdens de eerste vier maanden van 2019 registreerde de markt voor nieuwe auto’s 209.363 inschrijvingen, waarmee de Belgische autoverkoop zo’n 5% moet inbinden in vergelijking met 2018 (dat weliswaar het op één na beste jaar ooit was).

Renault demarreert, Tesla explodeert

In het maandklassement valt meteen op dat niet langer Volkswagen, maar wel Renault de koppositie inneemt. In april wisten de Fransen 5.378 wagens aan de man te brengen, ruim 100 meer dan de concurrent uit Wolfsburg (5.242). Op de derde plaats vinden we BMW terug, dat afgelopen maand sterk steeg (+12%), net als Audi op plek 5 (+20%) en Volvo op plek 10 (+26%).

De grootste stijger afgelopen maand is – net zoals de voorbije maand, overigens – echter Tesla, waar het Model 3-effect nog lang niet uitgewerkt lijkt. De Amerikaanse constructeur ging er in april met maar liefst 478% op vooruit tegenover dezelfde periode vorig jaar. Al dient wel gezegd dat Tesla toen slechts 23 wagens verkocht in ons land…

Balans januari-april

Over de eerste vier maanden van het jaar blijft Volkswagen wel het populairste merk, met een vrij comfortabele voorsprong op eerste achtervolgers Renault en Peugeot. Het volledige klassement (top 30) van de eerste vier maanden van dit jaar kan u hieronder bekijken.