WRC Chili: Tanak imponeert, Neuville valt uit

739

Ott Tanak heeft afgelopen zondag de eerste WRC Rally van Chili op zijn naam kunnen schrijven. De Toyota-rijder profiteert zo maximaal van de opgave van Neuville, die het Chileense toneel vroegtijdig moest verlaten na een zware crash. Een brilscore dus, waardoor onze landgenoot ook de WK-leiding (hopelijk tijdelijk) aan Ogier moet laten.

Tijdens de verkenningen kregen de rijders voor het eerst Chileense wegen voorgeschoteld. Unaniem waren ze lovend over de mooie proeven, maar ook over het feit dat de ochtendmist wel eens een belangrijke rol zou kunnen spelen. De Toyota’s begonnen uitstekend met een ex-aequo van Latvala en Meeke, maar het duurde niet lang vooraleer Ott Tanak het commando overnam. Achter hem barstte een strijd los voor de podiumplekken tussen Ogier, Neuville, Latvala, Loeb en Meeke. Onze landgenoot deed goed mee, maar meer dan plek vier zat er op het einde van de dag niet in.

Zware crash Neuville

Neuville begon sterk op zaterdag, met een snelste tijd in de eerste proef en een heroverde podiumplek, maar in ‘Maria Las Cruces’ ging het grondig mis. Te snel door een rechtse over jump, allicht het gevolg van een ‘optimistische’ nota tijdens de verkenning, met de zwaarste crash uit Neuville’s carrière als resultaat. Na een check up in het ziekenhuis mocht hij, weliswaar op krukken, het hospitaal verlaten.

Door het puntenverlies van de WK-leider zagen Tanak en Ogier hun kans schoon om een grote slag te slaan. Ogier had wel nog veel werk voor de boeg, want Loeb volgde – in zijn eerste gravelrally in Zuid-Koreaanse loondienst – op een vijftal seconden. Voor Toyota werd het – ondanks de overtuigende prestaties van Tanak – alsnog een baaldag, nadat Meeke 6 minuten verloor in de allereerste proef en Latvala in de allerlaatste moest opgeven met mechanische pech.

Tanak wint, Ogier WK-leider

Tanak rondde zijn glansprestatie af met een zege in de power stage, en komt zo het fiasco van Argentinië helemaal te boven. Ogier kwam als overwinnaar uit de Franse veldslag en klokte zowel in de rally als in de power stage af op plaats 2, met de WK-leiding als extraatje. Sebastien Loeb behaalde zijn allereerste podium voor Hyundai, na de 117 podia (!) met Citroën. Ogier heeft 10 punten voorsprong op Tanak en 12 op Neuville in de WK-tussenstand.

Bij de constructeurs behoudt Hyundai een voorsprong van 29 punten op de troepen van Toyota, die op hun beurt Citroën tot op 6 punten zien naderen. Over drie weken is het tijd voor Portugese gravel, hopelijk kan Neuville zijn Chileense uitschuiver meteen achter zich laten. Dat hij er vorig jaar won en deze keer niet langer de baan moet vegen, doet alvast het beste verhopen…

Foto’s en video: WRC.com