Politie werpt ANPR-camera’s in de strijd tegen verkeersovertreders

252

Vanaf 1 juli zullen de slimme ANPR-camera’s, die tot nog toe hoofdzakelijk gebruikt werden om verdachte en niet-verzekerde voertuigen te onderscheppen, ook gebruikt worden voor het registreren (en beboeten) van een aantal ‘gewone’ verkeersovertredingen. Een gewaarschuwd automobilist…

Een nieuw Koninklijk Besluit, dat zopas is verschenen in het Belgische staatsblad, maakt het onze politiediensten voortaan mogelijk om meer verkeersovertredingen vast te stellen via de onbemande ANPR (voor Automatic Number Plate Recognition)-camera’s, die je op alsmaar meer invals- en autosnelwegen ziet opduiken. Naast het controleren van sluipverkeer of het ‘bewaken’ van de Lage-emissiezones zullen de camera’s vanaf volgende maand ook ingezet worden voor het registreren van een aantal vaak voorkomende verkeersovertredingen, zoals het blokkeren van een kruispunt, omkeren op plaatsen waar dat uitdrukkelijk verboden is of op de spitsstrook rijden tijdens dal- of nachturen. Ook het inhaalverbod voor vrachtwagens bij regenweer – een regel die veel buitenlandse chauffeurs graag aan hun laars lappen – zal nadrukkelijk worden gecontroleerd.

Hoewel de politiediensten inmiddels zelf hebben toegegeven dat het softwareprogramma nog niet helemaal op punt staat – het zou nog maanden kunnen duren vooraleer er effectief boetes worden uitgeschreven – denkt onze arm der wet intussen al aan een volgende stap: het controleren van de gordeldracht of gsm-gebruik achter het stuur.