Een elektrische auto voor 15.000 euro? Deze Zweedse autobouwer bewijst dat het kan

515

Hoewel de grote autoconcerns massaal investeren om elektrisch rijden naar eigen zeggen betaalbaar te maken voor de massa, swingen de prijzen voor een gemiddelde EV nog steeds aardig de pan uit. Een Zweedse start-up hoopt de markt binnenkort grondig door elkaar te schudden met deze 15.000 euro kostende Uniti One.

Vraag het maar eens aan Tesla: elektrische auto’s op grote schaal bouwen en aan de man brengen, ook anno 2019 is het allesbehalve een sinecure. Naast de talloze vraagtekens met betrekking tot laadinfrastructuur en herverkoopwaarde blijft voornamelijk de prijs nog een groot struikelblok, zelfs de nieuwe garde (Peugeot e-208, Opel Corsa-e, Mini Electric, …) slaagt er nauwelijks in om onder de psychologische lat van 30.000 euro te blijven. Het Zweedse Uniti, een start-up die zichzelf via crowdfunding op de automobiele kaart heeft gezet, maakt zich echter sterk dat je ook voor 15.000 euro een degelijke EV kunt bouwen. Dat is althans het plan.

Founders Series

Net als Tesla destijds is ook Uniti namelijk nog volop geld aan het ophalen om zijn ambities te realiseren. Het bedrijf probeert nu zoveel mogelijk klanten te motiveren om een (weliswaar 5.000 euro duurdere) Founders Series te reserveren, in de hoop om in een latere fase de 15.000 euro kostende instapversie te kunnen aanbieden. Voor dat bedrag krijg je een compact tweezittertje met een 26 kWh sterke accu, een vermogen van 120 kW en een rijbereik van zo’n 240 kilometer. Hoewel het kleinood duidelijk op maat van de stad geschapen is, bedraagt de topsnelheid een respectabele 130 km/u.

Op het moment van schrijven worden de eerste prototypes van de Uniti One nog uitvoerig getest in Zweden, tegen eind dit jaar zouden we het uiteindelijke productiemodel te zien moeten krijgen. Volgens de fabrikant is de interesse in de Uniti One alleszins overweldigend, het bedrijf zou inmiddels al voor meer dan 50 miljoen euro aan bestellingen op zak hebben. Wie er zelf ook eentje wil reserveren, kan daarvoor terecht op deze website.