Bentley EXP 100 GT is regelrechte droommobiel

532

Bij Bentley blazen ze dit jaar 100 kaarsen uit, en daar hoort natuurlijk een passend verjaardagsgeschenk bij. De mannen uit Crewe puurden uit hun roemruchte verleden om al even in de toekomst te kijken, met deze EXP 100 GT als verbluffende resultaat.

Een GT ontwerpen die perfect zou passen in het automobiellandschap van 2035, dat was de (overigens volstrekt onmogelijke) opdracht waarmee de ontwerpers bij Bentley aan de slag mochten. Zopas hebben de Britten met deze EXP 100 GT de vrucht van hun denkoefening voorgesteld, een 5,8 meter lange (!) en 1,9 ton zware Grand Tourer die het in 2035 zou kunnen opnemen tegen die andere megalomane luxesloep: de Mercedes-Maybach Vision 6. Op esthetisch vlak bewandelt de EXP 100 GT alvast hetzelfde pad, met een (wat ons betreft bijzonder geslaagde) mix tussen retromoderne elementen en moderne spitstechnologieën, zoals actieve aerodynamica, OLED-lichtunits en ‘slimme’ banden, waarvan het loopvlak zich automatisch aanpast aan de rij- en weersomstandigheden.

Onder de schulp van de wulpse GT schuilt uiteraard een volledig elektrische aandrijflijn, waarvan de vier elektromotoren (één op elk wiel) een maximumkoppel van 1.500 Nm totaliseren. Daarmee moet de EXP 100 GT in staat zijn om in 2,5 seconden vanuit stilstand richting 100 km/u te zoemen, nadien kan de Brit zelfs doorstomen tot de naald 300 km/u aanwijst. Of je dan ook nog op het beloofde rijbereik van 700 kilometer mag rekenen, is natuurlijk een heel ander verhaal.

Bentley Personal Assistant

Op technologisch vlak zet Bentley natuurlijk een uitgebreid boompje op over de autonome rijmogelijkheden waarover de EXP 100 GT hoort te beschikken. Bovendien introduceren de Britten een nieuwe Bentley Personal Assistant (kortweg BPA), een verzamelnaam waaronder Crewe allerhande artificiële intelligentie en slimme infotainmentfuncties groepeert. Aan de hand van slimme softwaren is de EXP 100 GT bijvoorbeeld in staat om de voorkeuren van de inzittenden te detecteren, de concept car zou zelfs licht- en luchttherapie kunnen toepassen om het welzijn van zijn passagiers te verzekeren. Of je kan ervoor kiezen om je mooiste momenten aan boord vast te leggen via de Capture-modus, om ze nadien via de Re-Live-modus te herbeleven. Aan fantasie hebben ze daar in Crewe alvast geen gebrek…