De zomerbreak heeft Ott Tänak duidelijk goed gedaan, want hij reed de concurrentie ook in Finland op een hoopje. Het power stage drama in Sardinië lijkt hiermee helemaal vergeten. Bovendien bouwt de Est met deze overwinning zijn voorsprong in het WK verder uit. De rest is gewaarschuwd.

Toyota straalt, Neuville baalt

Voor Toyota is de Rally van Finland zo goed als een thuisrace. De auto werd er ontwikkeld en uitvoerig getest en dus gold het Japanse merk als de grote favoriet voor de zege. En ook Hyundai kwam met upgrades naar Scandinavië. Het beloofde dus een leuk raceweekend te worden. Maar ondanks een overwinning in de eerste proef voor Thierry Neuville, werd een pijnlijke afgang voor onze landgenoot, die na dag één vrede moest nemen met een 8ste plaats.

Zelfs ploegmaat Mikkelsen en eenmalig Hyundai rijder Craig Breen waren sneller dan onze landgenoot. Voor Toyota daarentegen liep alles gesmeerd. Latvala, Meeke en Tänak strooiden met snelste tijden. Alleen een herboren Lappi in zijn Citroën verhinderde een perfecte 1-2-3 op het einde van de dag. Mikkelsen en Neuville konden nog een rit winnen, maar Hyundai mocht niet tevreden zijn.

Tanak neemt over, Meeke geeft op

Ott Tänak sloot vrijdag af op een vierde plek op een luttele 2 seconden van leider Latvala, maar de Est bleef niet bij de pakken zitten en snelde meteen door naar de leiding en een voorlopig Toyota-trio op het podium. Na 2 ritten zaten de drie wagens op een spreekwoordelijke zakdoek van 0.6 seconden!

Het was dan ook kwestie van tijd vooraleer er iemand ging plooien, en niet voor het eerst werd dat Kris Meeke. Gebroken ophanging, opgave en moeilijke contractonderhandelingen in het vooruitzicht.

Latvala nam eventjes over van Tänak, maar toen hij een lekke band kreeg, kon de Est beginnen controleren. Ook het gevecht voor plaatsen 4, 5 en 6 was likkebaarden, met Mikkelsen die het voortouw nam, een zieke Ogier en een gemotiveerde Breen achter zich latend. Neuville kon gezien zijn positie niet veel meer ambiëren, maar door de opgave van Meeke steeg hij toch door naar plek 7. 

Overwinning Tanak, Neuville beperkt schade

De overwinning van Tanak kwam absoluut niet meer in gevaar en met 2 snelste tijden, waaronder een maximum van 5 punten in de Power Stage, drukt hij nog meer zijn stempel op dit kampioenschap. Esapekka Lappi en Jari-Matti Latvala konden als lokale helden toch nog op het podium. Sebastien Ogier reed een al bij al anonieme Rally van Finland, maar gaat naar huis met een vijfde plek, net voor Thierry Neuville die nog een plekje opschoof na teamorders voor Craig Breen.

Met 4 punten in de Power Stage scoort Neuville uiteindelijk evenveel punten als Ogier (12), maar Tanak loopt maar liefst 18 punten uit op hen beiden. Toyota deed een goede zaak bij de constructeurs en halveert zowat zijn achterstand op Hyundai (nu 24 punten). Hyundai scoorde nog nooit een podium in Finland en ook nu moeten ze het met een 4de en 6de plaats doen. Met de Rally van Duitsland als volgende wedstrijd op het menu, waar Tanak de voorbije 2 jaar telkens kon winnen, weten Ogier en Neuville wat ze moeten doen als ze de rol niet willen lossen in het kampioenschap: volle gas!