Hij heeft er voor moeten zwoegen, maar Ott Tanak kwam alweer als triomfator over de finishlijn. En het feest werd nog mooier, met een eerste 1-2-3 voor Toyota. Voor de concurrentie begint het er wel heel benard uit te zien.

Titanenduel Tanak – Neuville

Na een opwarmertje op donderdagavond, gewonnen door Tanak, begon het op vrijdag echt. Neuville was goed wakker en nam de leiding meteen over van de Est. Die had zijn antwoord echter meteen klaar en nam weer het initiatief. Het bleef heel de dag spannend tussen beiden, maar Tanak kon met een bonus van 3 seconden zijn bed inkruipen.

De derde titelpretendent, Sebastien Ogier, verging het wat minder goed, al kon de Fransman ondanks een matige dag toch nog het podium op. Dani Sordo, bij zijn laatste rally nog winnaar in Sardinië, kreeg in de laatste rit problemen met zijn versnellingsbak en zag zijn podiumkansen in rook opgaan. Grootste slachtoffer werd echter de Fin Suninen, die met mechanische pech al na de eerste rit van de dag een kruis mocht maken over zijn aspiraties.

Tanak op weg, Neuville met pech

Tanak en Neuville bleven robbertjes uitvechten, al moest onze landgenoot ondanks 2 snelste tijden een drietal seconden extra prijsgeven op de Est.

Rit 13 (jawel) kwam Thierry Neuville duur te staan. Een lekke band vroeg in de langste proef van het weekend (41 km) zorgde voor een tijdverlies van bijna anderhalve minuut. Zeer frustrerend als je punten moet goedmaken in het kampioenschap. Toen Ogier in de namiddag ook een lekke band te verwerken kreeg, wist Tanak dat hij alweer een gouden zaak kon doen in het kampioenschap. Neuville beëindigde de dag op de vijfde plaats, terwijl Toyota het volledige podium bezette (ai ai ai Hyundai). 

Toyota 1-2-3

De woorden van de teamleiding van Toyota waren duidelijk: geen risico’s meer en met een 1-2-3 thuiskomen. Tanak nam wat gas terug op zondag, scoorde zelfs geen power stage punten, maar diepte zijn voorsprong in het kampioenschap uit tot 33 punten! Ploegmaats Kris Meeke and Jari-Matti Latvala maakten na een foutloos weekend het feest compleet. Thierry Neuville kon dankzij 5 extra punten in de power stage en een 4de plaats algemeen, na teamorders aan het adres van teammaat Sordo, de schade ietwat beperken met een totaal van 17 punten. Hij wordt hiermee 2de in het kampioenschap, op 33 punten van Tanak, en heeft zelf 7 punten voorsprong op Ogier, die zijn kroon langzaam maar zeker ziet verdwijnen. 

Toyota doet uiteraard een superzaak bij de constructeurs en komt tot op 8 punten van Hyundai. Over drie weken rijden we over het trage en ruwe gravel in Turkije, waar er voor Neuville en Ogier niet anders kunnen dan winnen als ze hun kansen gaaf willen houden.