Het Tomorrowland van de autosector, zo zou je de hyperpopulaire Zoute Grand Prix misschien nog het best kunnen omschrijven. Niet dat Dimitri Vegas en Like Mike er voor de madness zorgen, maar net als het Antwerpse dancefestival is de kleinschalige oldtimerrally aan de Belgische kust in geen tijd uitgegroeid tot één van de meest gerenommeerde (auto-)feestjes op het Oude Continent. Van 10 tot 13 oktober zal de Zoute Grand Prix opnieuw meer dan 250.000 bezoekers uit binnen- en buitenland naar het mondaine Knokke-Zoute lokken, voor een totaalbelevenis die ook jij voor geen geld van de wereld mag missen. Kwijl, en oordeel zelf.

Zoute Rally: Nostalgie met grote N

We beginnen onze rondgang bij de Zoute Rally, nog steeds één van de belangrijkste publiekstrekkers voor liefhebbers van exclusieve, zeldzame en vooral oogverblindende oldtimers. Met zo’n 220 zijn ze, de wagens die op vrijdag en zaterdag van start gaan voor een goed 500 kilometer lange rally door de Belgische kuststreek en het prachtige Zeeland.

Net als de voorbije jaren worden de deelnemers ingedeeld in twee categorieën: de Regularity (waarbij de deelnemers het vooraf bepaalde gemiddelde zo dicht mogelijk moeten benaderen, nvdr) en de Balade. Die laatste categorie is vooral bedoeld voor recreatieve rijders en een aantal autominnende beroemdheden, die de hort op mogen met legendarische oudjes uit de officiële museumcollecties van de aanwezige autobouwers. Kleine tip: wie de wagens van dichtbij wil komen monsteren aan de finish, probeert best op de traditioneel wat rustigere vrijdag langs te komen. De wagens komen toe op het Albertplein – in de volksmond beter gekend als de ‘place m’as-tu vu’ – tussen 15u30 en 18u.

Zoute GT Tour: Audiovisueel spektakelstuk

Ook de liefhebbers van moderne droomwagens komen tijdens de Zoute Grand Prix volop aan hun trekken. Speciaal voor hen is er op zondag de Zoute GT Tour, een rondrit voor moderne GT’s jonger dan 20 jaar die onderweg een aantal snelheids- en behendigheidsproeven mogen afleggen op afgesloten circuits. Waarom je dat audiovisuele spektakelstuk absoluut een keertje moet bijwonen? Onze sfeerreportage van de afgelopen editie zegt allicht meer dan 1.000 woorden…

Zoute Sale: Eénmaal, andermaal…

In de VIP-tent op het Albertplein organiseert het Britse veilinghuis Bonhams op vrijdag 11 oktober opnieuw zijn Zoute Sale, één van de belangrijkste oldtimerveilingen op de Europese veilingkalender. Vorig jaar verpletterde de Zoute Sale nog maar eens zijn eigen veilingrecord, ook dit jaar gaan er opnieuw een paar unieke wagens onder de hamer. Zijn al bevestigd: een Ferrari 275 GTB/2 uit 1965, een door ‘Gentleman Driver’ Jean Blaton aangekochte Ferrari 250 GT Cabriolet uit 1960 en een waanzinnige Invicta S-Type ‘Low-Chassis’ uit 1931. Prijskaartje: meer dan een miljoen euro… per stuk, uiteraard. Een toegangskaartje is gelukkig iets goedkoper, voor 50 euro (de prijs voor de officiële veilingcatalogus, nvdr) mag je op zaterdag zelf je bordje in de lucht gaan steken.

Zoute Concours d’Elégance: de betere missverkiezing

Villa d’Este, Pebble Beach, het zijn namen die elke autoliefhebber als muziek in de oren klinken. Toch vindt het exclusieve concourswereldje ook alsmaar vlotter de weg naar de Zoute Concours d’Elégance, een automobiele schoonheidswedstrijd die gedurende het hele weekend te volgen is op de terreinen van de Royal Zoute Golf Club. Dit jaar worden er opnieuw een 70-tal auto’s met een unieke geschiedenis verwacht, die in verschillende categorieën zullen meedingen naar de prijzen.

Naast de klassieke lintjes voor Pre- en Post-War-auto’s brengt de Zoute Concours d’Elégance dit jaar ook hulde aan een aantal jarigen, met thema’s als 100 Years Bentley, 100 Years Citroën en 70 Years Ferrari 166. Wie nu al zijn tickets wil reserveren voor de Zoute Concours d’Elégance, kan daarvoor terecht op de officiële website.

Zoute Top Marques: openlucht autosalon met nieuwe ‘Shopping Village’

Tijdens de Zoute Grand Prix wordt het centrum van Knokke vier dagen lang omgetoverd in een openlucht autosalon zoals je er wellicht nog nooit één hebt gezien. Ook dit jaar presenteren 15 prestigemerken er hun absolute paradepaardjes, inclusief een aantal Belgische premières. Nieuw dit jaar is de centrale ‘Shopping Village’ op het Albertplein, waar bezoekers officiële Zoute Grand Prix-merchandising en andere hebbedingetjes kunnen kopen van premium partners als River Woods, Ginsonline, Swissvax en Bburago. Wie bij de fabrikant van schaalmodellen een ‘Limited Edition Lamborghini Huracan’ koopt, maakt zelfs kans om een jaar lang met een échte Lamborghini Huracan te rijden, inclusief taksen, verzekeringen en brandstof. Alle informatie over de Bburago Experience vind je hier.