5 hoogtepunten uit 10 jaar Zoute Grand Prix

1444

Elke editie van de Zoute Grand Prix is natuurlijk gevuld met hoogtepunten. Toch zijn er zo van die extra speciale momenten die je je leven lang bijblijven. Ook op de Zoute Grand Prix mochten we zo’n historische momenten beleven. Dit zijn onze 5 hoogtepunten uit 10 jaar Zoute Grand Prix:

1. Veilingrecord op de Zoute Sale by Bonhams

1,2 miljoen euro! Dat bedrag werd tijdens de Zoute Sale by Bonhams geboden voor een Mercedes-Maybach G650 Landaulet. Daarmee is deze wagen – waarvan er slechts 99 exemplaren op de wereld bestaan – de duurste die ooit op een veiling in ons land werd verkocht. Een prestatie die des te opmerkelijker is gezien het feit dat de Landaulet “slechts” op 650.000 euro werd geschat.

Ook bij Mercedes-Benz, dat de wagen naar de veiling bracht, waren ze uiteraard overgelukkig. Maar niet om de reden die je zou verwachten. Das Haus stortte het bedrag namelijk integraal door aan Laureus, een stichting die probleemjongeren naar een rooskleurige toekomst loodst via sportprojecten. En dat maakte deze historische gebeurtenis eens zo mooi!

2. James Bond op de Zoute Concours d’Elegance

De 2017-editie van de Zoute Concours d’Elégance bevatte de ingrediënten van elke klassieke Bond-film: stijlvolle locaties, mooie rondingen… en een Bond-car die desondanks met de aandacht van alle octaanliefhebbers ging lopen. Na twee dagen intensief keuren kende de jury het felbegeerde lintje van ‘Best of Show’ toe aan de iconische Aston Martin DB5, een terechte winnaar die nogmaals bewijst dat de Zoute Concours d’Elégance zijn voet zonder schroom naast die van Europa’s meest prestigieuze schoonheidswedstrijden mag plaatsen.

In ware Bond-stijl kwam de ravissante Aston zijn beker ophalen op de dijk in Knokke, waar het publiek zich nog voor een laatste keer kon vergapen aan zijn knappe vormen en een resem aan Q-gadgets. Zo schuilen er twee Browning-mitrailleurs achter de richtingaanwijzers aan de voorzijde, en beschikt de DB5 verder over hydraulisch uitschuifbare bumpers voor gebruik als stormram, een draaibare nummerplaat met Engelse, Zwitserse en Franse kentekens en een rookgenerator voor het aanleggen van een rookgordijn.

3. Wereldrecord op de Concours d’Elegance

Het wereldrecord “grootste verzameling Fiat 8V’s” staat op naam van de Zoute Grand Prix tijdens de Concours d’Elegance van 2016. Fiat introduceerde de ‘OttoVu’ oorspronkelijk als een luxecoupé met een V8-motor van 105 pk op het Autosalon van Genève in 1952. De naam – 8V in het Italiaans – was een creatieve oplossing om een claim van Ford te vermijden. De Amerikaanse autoconstructeur bezat immers het copyright op de term ‘V8’. Ondanks de kleine V8 was de OttoVu in staat om 190 km/u te halen, vooral dankzij zijn geavanceerde aerodynamica.

De sportieve klassieker wordt vandaag vooral geprezen om zijn vooruitstrevende mechaniek en om zijn elegante lijn. Inclusief de iconische bodies van Vignale, Ghia, Zagato, Bertone, Motto en afgeleides van Siata stopte de productie echter al na 114 exemplaren, wat de aanwezigheid van het achttal in Knokke tot een unieke gebeurtenis maakt. De kans dat je zo’n line-up ooit nog eens tegenkomt, is zowat even groot als de kans om ergens in Brussel aan tafel te belanden met Jacky Ickx, Juan Manuel Fangio, Ettore Bugatti, Carlo Abarth, William Lyons, Ferrucio Lamborghini, Gottlieb Daimler en Lucien Bianchi…

4. Bugatti Chiron in de GT Tour

Elk jaar doen er een aantal zeer exclusieve wagens mee aan de Zoute GT Tour. Maar zo exclusief als de Bugatti Chiron worden ze zelden. Met één van de eerste Chirons in ons land als deelnemer, weet je gewoon dat het goed zit met je GT-Tour. De 1.500 pk sterke hypercar waagde zich tot groot jolijt – al is extase wellicht beter op zijn plaats – van het publiek, dat rijen dik stond te wachten aan de aankomst op het Albertplein aan alle proeven van het evenement.

Geen fan van de Franse W16? De GT Tour biedt natuurlijk ook ander lekkers aan. Zo mochten we de afgelopen jaren ook een Porsche 918 Spyder

5. Bezoekersrecord

De grootste voldoening uit je werk krijg je wanneer je het kan delen met anderen. Het is dan ook met zeer veel voldoening dat de organisatie van de Zoute Grand Prix elke editie kan terugblikken op een toeschouwersaantal dat hoger ligt dan het jaar voordien.

Met 7.500 waren ze, de bezoekers die in 2010 voor het eerst naar Knokke trokken om er zich te vergapen aan de oldtimers of GT’s die er in het kuststadje rondreden. 9 jaar later waren ze al met maar liefst 260.000! Wordt dit jaar de kaap van de 300.000 gerond?