Live@IAA Frankfurt: Mercedes-Benz Vision EQS

491

Mercedes-Benz zet in Frankfurt alle zeilen bij om zijn elektrische EQ-gamma onder de aandacht te brengen. Naast de EQC en de pas onthulde EQV toont Das Haus ook deze sublieme Vision EQS, de conceptuele voorvader van een elektrische S-Klasse.

Ja, ook de rijken der aarde zullen in de toekomst een ecologisch tandje moeten bijsteken. Dat lijkt alvast de boodschap achter deze Vision EQS, een ultieme (en voor de gewone sterveling uiteraard onbereikbare) luxeslee op elektrokracht die helemaal bovenaan het EQ-gamma thuishoort. Om het plechtstatige karakter van de huidige S-Klasse te vertalen naar het digitale en elektrische autotijdperk, is de EQS geboetseerd rond een zogeheten lichtboog die het hele voertuig overspant.

Vooraan werd het radiatorrooster vervangen door een 188 LED’s tellende Digital Light-tronie met 3D-effect, de achterzijde wordt gevormd door 229 verlichte Benz-sterren. Binnenin kiest Stuttgart voor een vloeiend gelijnde cockpit die zich als het ware rond de inzittenden kromt, het interieur is overigens volledig opgetrokken uit duurzame en vaak gerecycleerde materialen.

700 kilometer

Hoewel Mercedes-Benz natuurlijk geen concrete productieplannen heeft met dit prestigeproject, valt er onderhuids wellicht toch een en ander te leren over de toekomstige elektrische aandrijflijn van Mercedes’ grootste EQ-modellen. Zo is deze Vision EQS voorzien van een 100 kWh sterk accupakket dat twee elektromotoren – één op elke as – aandrijft, goed voor een gecumuleerd vermogen van 476 pk en een koppel van 760 Nm. Daarmee sprint de EQS Vision van 0 naar 100 km/u in minder dan 4,5 seconden, het aangekondigde rijbereik bedraagt zowaar 700 WLTP-kilometers. Opladen kan aan snelladers met een capaciteit van 350 kW (voor alle duidelijkheid: die zijn nog nergens te bespeuren…), waardoor je in nauwelijks 20 minuten zo’n 560 kilometer aan rijbereik kunt ‘bijtanken’.