Live@IAA Frankfurt: Audi RS 7 Sportback

512

Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats… voor de nieuwe stormram uit Ingolstadt!

De nieuwe generatie S-modellen mag zich dan wel bekeerd hebben tot het dieseldom, de ultrasportieve RS 6 Avant en de technisch gelijkaardige RS 7 Sportback zweren nog steeds trouw aan de sublieme 4 liter-biturbo V8-benzine met (mild) hybride technologie, goed voor een cavalerie van 600 pk en 800 Nm. Daarmee springt de nieuwe RS 7 Sportback van 0 naar 100 km/u in 3,6 seconden, de topsnelheid is elektronisch begrensd op 250 km/u. Tenzij je het Pack Dynamic (280 km/u) of het Pack Dynamic Plus (305 km/u) aanvinkt op de – hey, het blijft een Audi – eindeloze optielijst. En als je dan toch bezig bent: ga ook maar voor de optionele RS-sportuitlaat met zwarte uitlaatsierstukken, die zou een nog vollere klank produceren dan de ‘basis’-exemplaren. Een adaptieve RS-luchtvering met gestuurde schokdemping is dan weer standaard, maar de echte puristen kunnen ook kiezen voor een optionele vierwielsturing en de RS-sportophanging plus met Dynamic Ride Control, dat steiger-, duik- en rolbewegingen aanzienlijk vermindert, zelfs bij een ‘enthousiaste’ rijstijl.

De krachtoverbrenging van de 4.0 TFSI naar de quattro-vierwielaandrijving verloopt via de tiptronic-achttrapsautomaat (zonder dubbele koppeling) en een nieuwe lanceerhulp. Standaard wordt het koppel in een 40/60-verhouding over de voor- en achteras verdeeld via een mechanisch middendifferentieel, maar indien nodig kan tot 70 procent van het koppel naar de voor- of tot 85 procent naar de achterwielen gestuurd worden.

Zoals het een echte RS betaamt, pakt ook de nieuwe RS 7 Sportback uit met een breedgeschouderd uiterlijk. Vooral de met 4 centimeter verbrede koets en de standaard gemonteerde 21-duimers (die zich desgewenst laten vullen met carbonkeramische remschijven) imponeren, net als het RS-specifieke Singleframe-rooster met zwartglanzende look en de bovenliggende koelsleuf, een esthetische verwijzing naar de oer-Quattro. Achteraan vinden we een actieve achterspoiler die zich automatisch opricht bij snelheden vanaf 100 km/u.

De nieuwe Audi RS 7 Sportback zal in het eerste trimester van 2020 beschikbaar zijn bij de Belgische dealers, de prijzen starten bij 127.950 euro.