WRC Turkije: Daar is Ogier!

215

Met 40 punten achterstand in het WK wist Ogier wat hem te doen stond: winnen om nog een kans te maken op de wereldtitel. Ogier won ook voor zijn ploegmaat Lappi, voor concurrenten Tanak en Neuville werd het om verschillende redenen een rally om snel te vergeten.

Lappi op kop, de rest volgt

Neuville begon vrijdag met Mikkelsen nog als co-leider na de korte rit op donderdagavond, maar het ging snel bergaf met onze Belgische titelpretendent. Neuville was niet tevreden over de handling van zijn Hyundai, en moest al redelijk snel 30 seconden prijsgeven. Ogier en Tanak deden het beter, en volgden op respectabele afstand van het Scandinavisch trio Lappi – Mikkelsen – Latvala. In de namiddag viel Tanak als eerste weg na een lekke band, waardoor hij een goed resultaat door de neus geboord zag. Neuville had zijn mojo teruggevonden en kon de dag beëindigen op één seconde van Ogier, maar weliswaar op bijna 20 van een herboren Lappi. Ondanks een lekke band voor Sordo presteerde Hyundai meer dan behoorlijk, hun drie wagens stonden zelfs voor alle Toyota’s.

Neuville bijt in het zand, Tanak aan de kant

Na de pech van Tanak zagen Ogier en Neuville hun kans schoon om punten terug te pakken, maar in de eerste rit van zaterdag beet Neuville (net als vorig jaar) in het zand. Door een gebrek aan wind bleven de stofwolken wat hangen in de bossen: Neuville werd verrast in een korte bocht en ging zachtjes overkop. Hij kon uiteindelijk terug vertrekken, zij het met een achterstand van meer dan 4 minuten. Dame Fortuna stak gelukkig nog een handje toe: Tanak moest in een van de verbindingsritten opgeven met elektronische problemen. Ogier bleef gespaard van dergelijk mechanisch onheil, kon de kloof met ploeggenoot Lappi dichten en nam de leiding met een luttele 2 tienden van een seconde. Al wist iedereen dat Lappi niet voluit voor de zege zou mogen gaan. In het begin van het jaar was al duidelijk dat een mogelijke zevende titel voor Ogier de hoogste prioriteit genoot.

Ogier viert, Neuville met zorgen

De overwinning van Ogier kwam zoals voorspeld niet meer in gevaar en met 3 extra punten in de Power Stage deed hij een uitstekende zaak door de kloof met Tanak te verkleinen van 40 naar 17 punten, ook al omdat Tanak door een zeer gedurfde bandentactiek (zonder een reservewiel mee te nemen!) de volle 5 punten meepakte in de Power Stage. Neuville moet zich uiteindelijk tevreden stellen met een 8ste plaats algemeen en 4 extra punten. Hij verkleint weliswaar de kloof met 3 luttele puntjes op Tanak, maar start voortaan ook met het besef dat elke fout in de komende 3 rally’s fataal wordt. Ogier trekt naar Wales met een geruster hart, de Fransman wist er al 5 keer te winnen. Tanak leidt nog steeds, maar de druk komt toch stilaan op de ketel. Hoe gaat de Est hiermee om in zijn zoektocht naar een eerste wereldtitel? Bij de constructeurs kan Hyundai door de podiumplek van Mikkelsen en de 5de plaats van Sordo al bij al tevreden zijn: de kloof met Toyota werd uitgediept tot 19 punten. 

Foto’s: WRC.com