Geen enkele Belgische deelnemer wist zich te kwalificeren voor het World Tour Event in Oostenrijk. Toch bekleedde een landgenoot een belangrijke functie in Salzburg. Voorzitter van de jurycommissie was immers Wolfgang Reip, een Brusselaar met een mooie autosportcarrière … zowel op de Playstation als op het circuit.

Wolfgang was één van de eerste winnaars van GT Academy, waarin gamers werden opgeleid tot echte racers. Dankzij die overwinning mocht de Brusselaar in een Nissan GTR deelnemen aan de 24u van Dubai en zo trok zijn racecarrière op gang. Later zou Reip zelfs de Blancpain Endurance Series winnen voor Bentley. Maar in Salzburg keerde Wolfgang dus terug naar de virtuele racewereld.

Wolfgang Reip als winnaar van GT Academy in 2012.

Onze landgenoot wordt bijgestaan door drie andere stewards die Gran Turismo aanstelde én twee vertegenwoordigers van de internationale autosportfederatie FIA. Nog maar eens een toonbeeld van hoe het simulatieracen zich een weg baant naar de hoogste regionen van de autosport! En het feit dat Wolfgang beide kanten van het verhaal kent, maakt hem meteen de ideale juryvoorzitter.

Tijdstraf van een halve seconde

“Het belangrijkste is snel – en uiteraard rechtvaardig – kunnen beslissen”, vertrouwt Wolfgang ons toe. “De races duren een twintigtal minuten, een mogelijke straf moet dus zo snel mogelijk gecommuniceerd worden. Daarvoor kunnen we natuurlijk naar herhalingen uit alle oogpunten kijken, een beetje zoals de VAR in het voetbal.”

Meestal spreekt de jury een tijdstraf uit, gaande van een halve seconde voor het overschrijden van de track limits tot twee seconden voor kleine aanrijdingen. “Dat lijkt niet veel, maar die straffen worden op een welbepaald punt uitgevoerd, meestal aan het begin van een recht stuk”, legt Wolfgang uit. “Gestrafte piloten zullen daar een halve tot twee seconden vertragen en dat nemen ze natuurlijk de hele rechte lijn lang mee.”

Gigantische productie

Wolfgang is natuurlijk maar een radartje in een gigantische productie. Hoeveel mensen achter de schermen werken, toont hoe serieus Gran Turismo dit evenement neemt. Maar liefst 120 medewerkers worden tijdens een raceweekend ingezet, met onder andere 7 commentaarduo’s, een tv team met een opnameleider en een regie achter de schermen waar heel wat tv-productie een puntje aan kunnen zuigen. Zij zetten de herhalingen klaar, switchen tussen racebeelden en beelden van de piloten en zorgen voor alle infografieken.

Daarnaast zijn er marketingmensen aanwezig, social mediamanagers en natuurlijk heel wat media, waar ondergetekende uiteraard bij hoorde. Een hele productie dus, die de ganse wereld rondreist naar de vijf World Events.