De 5 blikvangers op de Zoute Concours d’Elegance

1624

Tijdens de Zoute Grand Prix kan je de mooiste bolides in verschillende kaders bekijken. Zwetend tijdens de rallyproeven, afgeborsteld tijdens de Zoute Sale en in een exclusieve omgeving tijdens de Concours d’Elegance. Elk jaar weet de organisatie weer heel wat exclusieve bolides te verzamelen op de Royal Zoute Golf Club, die allemaal op 12 en 13 oktober zullen meedingen naar de felbegeerde titel ‘Best of Show’. Dit vijftal moet je zeker in de gaten houden.

1. Ferrari 166 Barchetta

De Ferrari 166 Barchetta krijgt zijn eigen categorie op de Zoute Concours d’Elegance. En deze 166 kan een wel heel indrukwekkende CV voorleggen. In 1949, exact 70 jaar geleden dus, won deze jongen de 24u van Le Mans en de Mille Miglia. Een jaar eerder won hij ook de Targa Florio, waardoor deze wagen de enige is die deze “hattrick” voor elkaar bracht. De 166 met z’n 2.0 liter grote V12 vormde zo de basis voor de racingstamboom die het merk met het steigerende paard kan voorleggen.

2. Aston Martin DB1 2L

(C) Wikimedia Commons

En ook deze Aston Martin kan een CV uit de racerij voorleggen. Meteen na de overname van de Britse constructeur door David Brown werd dit prototype gebouwd en ingezet op de 24 uurs race in Spa in 1948 om de betrouwbaarheid te testen. En de auto won de race glansrijk! Deze Aston dingt trouwens mee naar de overwinning in een categorie die gewijd is aan de 24 uursrace van Spa, met onder andere de BMW 3.0L CSL uit 1976 en een Ford Mustang uit 1982 in de gekende “Belga” uitrusting.

3. Alfa Romeo 1900 C Super Sprint Zagato

Carrosseriebouwers Zagato, Touring en Pininfarina legden maar wat graag hun hand op de Alfa Romeo 1900. Het eerste bedrijf uit dat lijstje ontwierp deze op 39 exemplaren gebouwde C Super Sprint die vanaf 1955 uit de fabriek rolden, aangedreven door een 115 pk sterke en 1975 cc grote motor. In 1957 kregen zij gezelschap van een luxueuzere cabrioversie.

4. Bugatti Type 55

(C) Wikimedia Commons

Ook royaltyliefhebbers komen aan hun trekken in Knokke. Voor het eerst kunnen wagens met een verleden bij het Belgisch koningshuis ingeschreven worden in de categorie “Cars of the Belgian Royal Family”. En dat die Van Saksen Coburgs smaak hebben! De mooiste wagen met blauw bloed die naar Knokke afzakt, is zonder twijfel de Bugatti Type 55 van wijlen Koning Leopold III met een vermogen van 130 pk en een voor zijn tijd duizelingwekkende topsnelheid van 180 km/u.

5. Automobilli Pininfarina Battista

Het moeten niet altijd oldtimers zijn op een Concours d’Elegance. De naam Pininfarina is onlosmakelijk verbonden met de autogeschiedenis als ontwerpbureau voor heel wat Italiaanse klassiekers van Ferrari, Fiat, Lancia of Alfa Romeo. En ook buiten de Laars streek Pininfarina heel wat eer op met ontwerpen voor Peugeot en Jaguar. En nu bouwt het bedrijf de Battista onder eigen naam, een hypercar op waterstof die je kan bewonderen op de terreinen van de Zoute Golf Club. Of hoe verleden en toekomst in elkaar verstrengeld geraken, onder de vlag van Pininfarina en op de Zoute Concours d’Elegance