Zoute Grand Prix 2019: de premières (deel 1)

2106

De Zoute Grand Prix editie 2019 nadert met rasse schreden. En dus kondigen de verschillende automerken beetje bij beetje aan wat je op de podia en in de paviljoen mag verwachten die Knokke volgende week zullen sieren. Wij sommen alvast op wat je van Alfa Romeo, Audi, Alpine, Jaguar, Land Rover, Mercedes en Lexus mag verwachten.

Alfa Romeo: het eerste klavertjevier

Al beginnen we meteen met een uitzondering! Alfa Romeo brengt geen premières mee naar Knokke, maar toch ga je best eens in het paviljoen van de Italianen kijken. Daar staat immers de RL Super Sport uit 1923. Dit model won in spiderconfiguratie met 2 plaatsen de Targa Florio van 1923. Voor de eerste keer verschijnt op de wagens van winnaar Sivocci een groen klavertjevier op een witte achtergrond, dat al gauw het wapen wordt van de Alfa Romeo voor wedstrijden en de meer sportieve versies.

Alpine: opmerkelijke première

Dat Alpine met een opmerkelijke première naar Knokke komt, kon je al eerder bij ons lezen. De Franse autobouwer heeft bevestigd dat de krachtigste Alpine op heden, de recent onthulde A110 S, op één van de podia van de Top Marques zal staan. Concreet maakt de A110 S nog steeds gebruik van de gekende 1,8 liter-turbomotor, maar dankzij een verhoogde turbodruk stijgt het vermogen tot 292 pk.

Audi: RS-paviljoen

Audi lanceert dit najaar maar liefst zes nieuwe RS-modellen en drie daarvan komen ook naar Knokke. Het merk met de vier ringen stelt in zijn paviljoen de nieuwe Audi RS Q3 Sportback, Audi RS 4 Avant en Audi RS 6 Avant (foto) in avant-première voor, samen met de Audi R8 LMS GT2, de ultieme raceversie van de Audi R8 (Spyder).

Jaguar-Land Rover: voor het eerst samen

De merken Jaguar en Land Rover, die beide deel uitmaken van dezelfde autogroep, zullen voor het eerst een paviljoen delen. Dit jaar ligt de focus op de modellen van Special Vehicle Operations (foto). Op het terras zal dan weer een Jaguar I-PACE eTrophy, bekend van het voorprogramma van de Formula E-races, de aandacht trekken.

Lexus: allemaal hybride

Lexus wist ons dan weer op het verkeerde been te zetten. De verwachte LC Convertible laat immers wat langer op zich wachten. Wel maakt de RX450h voor de eerste keer zijn opwachting in ons Belgenlandje. Naar goede Lexus-traditie zijn alle modellen die het Japanse merk meeneemt naar de kust voorzien van een hybride aandrijflijn: van de UX250h over de NX300h en de eerder vermelde RX450h tot de ES300h en de LC500h in het paviljoen. Ook op de podia zien we enkel hybride spul met de LS500h en de RC300h.

Mercedes: tussen verleden en toekomst

Mercedes plaatst dan weer een Vision EQ Silver Arrow concept in zijn paviljoen. Deze bejubelde conceptcar is geïnspireerd op zijn legendarische voorganger en werd vorig jaar onthuld op het Pebble Beach Concours d’Elegance in Californië. De originele ‘Silver Arrow’, de Mercedes-Benz W 125, haalde in 1938 een topsnelheid van 432,7 km/u op de openbare weg, een record dat 80 jaar standhield.