Hongqi L5, de Chinese Rolls?

308

Hongki L5

De Chinezen hebben nogal de neiging om zich voor het design van hun auto’s te hard te baseren op de Westerse modellen. Maar dat is niet het geval bij Hongqi, want met deze retro-ogende L5 hebben ze een exclusieve limousine in de aanbieding. Hij draagt de stijlkenmerken van een Rolls-Royce of een Lincoln, maar evengoed van een Lada of zelfs Trabant. Maar zijn vormgeving heeft het meest weg van de  CA770, een berline uit de jaren ’50 die toen vooral mikte op hoge Chinese functionarissen.

De L5 werd vorig jaar ontwikkeld om te laten zien tot wat de Chinese automobielsector in staat is. Vandaag is deze mastodont van zo’n 5,55 meter lang en ruim 2 meter breed, serierijp en staat hij te pronken op de beursvloer van het Autosalon van Peking.

Het 3,2 ton wegende beest wordt aangedreven door een 6,0-liter V12 die 411 pk en 548 Nm naar alle vier de wielen stuurt. Z’n topsnelheid ligt op 200 km/h. Net als de prijs (zo’n € 580.000) is ook z’n drankgebruik verbazingwekkend; per 100 gereden kilometers giet deze Hongqi 20 liter benzine naar binnen. De kans is dus piepklein dat we hem hier over onze wegen zullen zien deinen.

Hongki L5 arrière

 

Hongki