Aston Martin Vulcan: een geweldige uitbarsting van pk’s

350

Aston Martin Vulcan  (3)

Voor je begint te dagdromen,  je zal ‘m niet tegenkomen op de openbare weg. Neen, want net zoals de Ferrari FXX en McLaren P1 GTR is ook deze Aston Martin Vulcan een zogeheten “track only” supercar die gemaakt is puur voor het circuit.

Een massaproductie mogen we ook niet verwachten: Aston Martin zal slechts 24 exemplaren bouwen van de racer. Voor de aandrijving zorgt een dikke 7 liter V12 die 800 paarden tussen de curbstones katapulteert. En daarmee troeft hij zelfs de One-77 af, maar die kan als excuus inroepen dat hij wél straatlegaal is.

Zowel de monocoque als de carrosserie bestaat volledig uit ultralicht carbon, een materiaal dat we ook in de aandrijfas terugvinden. Waar de concurrentie het doet met een elektronische geholpen vierwielaandrijving, kiest Aston Martin voor de old fashion way. Dus een V12 zonder turbo. Via een sequentiële Xtrac zes versnellingsbak wordt het vermogen naar de achterwielen gestuurd. Carbon-keramische Brembo-remschijven (380 mm voor 360 mm achter) houden het hondsbrutale geweld in toom.

Verder heeft de Vulcan een integraal limited-slip differentieel, een instelbare ophanging en een setje circuitklare Michelins. Het uiterlijk van het circuitbeest zou ons dan weer een glimp moeten geven van hoe de volgende generatie Aston Martin supercars er zal gaan uitzien.

Volgende week gaat hij in absolute wereldpremière op het salon van Genève, later dit jaar zou je hem al moeten kunnen spotten op één of ander racecircuit.