Belgische teams schitteren in Shell Eco-Marathon

506

Shell Eco Marathon

Na lange maanden van voorbereiding en 4 wedstrijddagen in Rotterdam heeft de 30ste editie van de Shell Eco-Marathon Europa alle verwachtingen ingelost. 200 studententeams stelden een voertuig voor die ze zelf ontworpen en gebouwd hebben om de langste afstand af te leggen met enkel 1 liter brandstof of het equivalent in kilowattuur.

De Hogeschool van de provincie Luik (Haute Ecole de la province de Liège) heeft met een afstand van 1.258 km met 1 liter ethanol de 2de plaats in de categorie Prototype/Alternatieve energiebronnen behaald. Dat is bijna 300 kilometer meer dan vorig jaar. Twee andere teams hebben eveneens hun persoonlijke records verbeterd: Eco Team ULg (UrbanConcepty/Elektrische batterijen) kon 121 km/KWu afleggen (99 km in 2013) en het Umonster Team (UrbanConcept/Benzine) is 4de geëindigd in hun categorie met 204 km/l (vs 189 km in 2014). Ook voor de andere teams (ECAM.be – Brussel, Thomas More De Nayer  – Mechelen, EcoMotion (Luik), Umonster Team – Bergen, ULg Eco Team – Luik) was het een unieke ervaring om nooit meer te vergeten. Volgend jaar komen ze met de glimlach terug. Dan vindt de Shell Eco-Marathon voor het eerst plaats in Londen.

Opmerkelijke Europese resultaten 

In 1985 kon het winnende team de afstand tussen Rotterdam en Londen overbruggen met 1 liter brandstof. Dertig jaar later kan het team Microjoule La Joliverie reizen van Rotterdam naar Moskou met diezelfde hoeveelheid brandstof. Hun prototype, rijdend op CNG (gecomprimeerd aardgas), heeft een afstand van 2.551 km/l afgelegd, goed voor een eerste plaats. Drie andere Europese records werden neergezet.

De Shell Eco-marathon is een van ‘s werelds meest uitdagende studentenwedstrijden op het gebied van innovatie, techniek en duurzaamheid. De Europese editie verwelkomt ieder jaar 3.000 talentvolle jongeren van middelbare scholen, universiteiten en instellingen voor technisch en wetenschappelijk onderwijs uit meer dan 30 Europese landen. De winnaar is het team dat dankzij hun creatieve design en technische kennis het verst rijdt op het equivalent van 1 kWh of 1 liter brandstof.