Dit zijn de meest betrouwbare auto’s

4050

Elke twee jaar peilen verscheidene consumentenorganisaties in België, Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal bij hun leden naar de betrouwbaarheid van hun voertuigen. Op basis van die resultaten maken de organisaties een klassement op, rekening houdend met het aantal (en de ernst van de) pannes, de leeftijd van ieder voertuig en het aantal afgelegde kilometers. Op die manier werden 115 stadswagens, 100 compacte middenklassers, 75 reisberlines, 94 monovolumes en 49 SUV’s geëvalueerd.

Honda op 1 bij de merken…

Honda Accord

Bij de merken voert Honda de ranglijst aan, voor twee andere Japanse merken: Lexus en Toyota. BMW komt op de vierde plaats, plaatsen vijf en zes worden opnieuw ingenomen door Japanners met Mazda en Mitsubishi. De top 10 wordt vervolledigd door Kia, Subaru, Audi en Dacia.

… en bij de stadswagens

Honda Jazz

In de categorie van de stadswagens wint… opnieuw Honda, met de Jazz 1.2. De Mazda 2 eindigt op de tweede plaats, gevolgd door de Honda Jazz met 1.3-motor. Daarna volgen de Volkswagen Polo en de Renault Twingo.

Ford Focus meest betrouwbare middenklasser

The 2015 Ford Focus, the world’s best-selling nameplate, is expected to hold onto this coveted title with a bold new look that emulates other recent Ford vehicle designs and more advanced technologies that improve driver comfort and safety.

De meest betrouwbare van de 100 middenklassers is de Ford Focus 1.6, gevolgd door twee Japanse hybrides: de Honda Insight 1.3 hybride en de Toyota Prius 1.8 hybride.

Seat Exeo, de ideale kilometervreter

Seat Exeo

Enigszins verrassend is de overwinning van de Seat Exeo 2.0 D in de categorie van de grote reisberlines, die in het klassement de Citroën DS4 1.6 D en de BMW 3-Reeks 2.0 D voorafgaat.

Monovolumes: Renault Modus boven

Renault Modus

Renault domineert het klassement van de monovolumes, met de Modus en de Scénic 1.6 op de eerste en tweede plaats, de Toyota Verso 2.0 D is de enige die een volledig Frans podium kan verhinderen.

Volvo XC60, made in Belgium!

Volvo XC60

De ‘Belgische’ Volvo XC60 2.0 D kaapt tot slot de hoofdprijs weg bij de SUV’s, op de hielen gezeten door de Tiguan van Volkswagen en de Kia Sportage 1.7D.

Dat de Japanners nog steeds de betrouwbaarheidslijstjes domineren, is lang geen verrassing. Verrassender is echter dat de Duitse premiummerken vaak een eind achterophinken, al dient ook gezegd dat de Duitse consumenten niet bevraagd werden in het onderzoek.