Heeft Bosch boter op het hoofd?

368

bbosch

Volgens een legertje Amerikaanse advocaten speelde toeleverancier Bosch een sleutelrol in de hele Dieselgate-affaire. Dat zou moeten blijken uit documenten die Volkswagen aan de onderzoekers heeft overgemaakt.

Enkele Amerikaanse advocaten, die een rechtszaak hebben aangespannen in naam van een aantal gedupeerde Amerikaanse Volkswagen-rijders, beweren dat Bosch ‘actief heeft meegewerkt aan het omzeilen van de emissietests’. Dat zou moeten blijken uit een reeks interne documenten, met daarin communicatie tussen Volkswagen, Bosch en de Amerikaanse autoriteiten. Volgens de aanklagers is het ‘ondenkbaar’ dat Bosch niet op de hoogte was van het grootschalig gebruik van de sjoemelsoftware.

Bij Bosch zelf ontkennen ze de aantijgingen echter in alle toonaarden. Het Duitse bedrijf herhaalt dat het Volkswagen gewaarschuwd heeft om de software enkel voor interne onderzoeksdoeleinden te gebruiken, en wijst elke betrokkenheid dan ook resoluut van de hand. Een woordvoerder van Bosch verklaart dat het bedrijf de beschuldigingen bijzonder ernstig neemt, en bijgevolg bereid is om actief mee te werken aan het onderzoek naar de hele Dieselgate-affaire.