Bewezen: Linkerrijstrook schuift het snelst

550

a201-ring-bru

Nu de filezwaarte hand over hand toeneemt, kan je maar beter weten hoe je het snelst door onze ellenlange files schuift. Continu van rijstrook wisselen, of toch maar gewoon op je rijvak blijven? Een Nederlands onderzoeksteam deed de test.

Het is één van die typische levensvragen die elke filerijder zich tijdens de dagelijkse calvarietocht wel eens stelt: op welk baanvak raak je nu eigenlijk het snelst door de file? De Nederlandse Nationale Databank Wegverkeergegevens (NDW) vergeleek 64 ochtendspitsen, en kwam tot de conclusie dat chauffeurs die links houden in 40 procent van de gevallen sneller vooruit raakten. Bij de rechterrijstrook is dat maar 10%. De twee middelste rijstroken zitten daar tussenin. Op een traject van vijf kilometer kunnen mensen die links blijven rijden, gemiddeld vier tot zes minuten winnen.

Voorstekers

Op de vraag of de (door velen verguisde) voorstekers – die permanent wisselen van rijbaan – veel tijdswinst realiseren, kunnen de onderzoekers geen eensluidend antwoord geven. “Als je precies op het juiste moment rijbaan wisselt, kan je welgeteld 37 tot 81 seconden winnen. Maar het vergt beduidend meer concentratie en je doet er je medeweggebruikers weinig plezier mee. Rustig blijven rijden op de linkse strook heeft doorgaans veel meer effect”, aldus de onderzoekers.