VW breidt elektrische vloot uit met I.D. Crozz

918

Volkswagen stelde op het autosalon van Shanghai de I.D. Crozz voor als onderdeel van haar zelfverklaarde elektro-offensief.

De I.D. Crozz is een kruising tussen een vierdeurs coupé en een vierwielaangedreven SUV, wat het een crossover utility vehicle (CUV) maakt. VW rust de wagen uit met dezelfde techniek die ook in de Skoda Vision E concept zit. Dat wil zeggen een vierwielaandrijving met twee motoren die samen 300 pk leveren en goed zijn voor een topsnelheid van 180 km/u. Net als Skoda wil Volkswagen in 2020 in productie gaan met haar elektrische SUV.

De batterijen zelf zitten verborgen in de vloer van de Crozz. Hierdoor wordt de hele binnenruimte van de wagen opengetrokken ten voordele van het comfort van de passagiers. In die ruimte kunnen inzittenden trouwens via CleanAir-presets de temperatuur en luchtvochtigheid instellen op die van diverse aangename locaties. Zo kunnen zij binnen genieten van een heerlijk fris Himalaya-klimaat, zelfs als de I.D. Crozz door het hart van Shanghai rijdt.

Autonoom rijden

Volkswagen wil tegen 2025 van de Crozz een zelfrijdende wagen maken. Dat gebeurt via het I.D. Pilot-systeem dat de wagen al vanaf zijn lancering al aan boord zal hebben. Wanneer de functionaliteit wordt ingeschakeld, geef je het stuur letterlijk uit handen, het trekt zich immers terug in het dashboard. Als de wagen autonoom rijdt, gebruikt hij zijn elektronisch aangestuurde, dynamische verlichting om met andere weggebruikers te communiceren en zijn weg door het verkeer te zoeken.

Bestuurders die het systeem niet helemaal vertrouwen, kunnen trouwens nog altijd gebruik maken van het AR Head-up Display. Dat projecteert belangrijke informatie zoals snelheid en route in het blikveld van de bestuurder, zodat je toch nog een oogje in het zeil kan houden.