Volvo verwelkomt Lotus in de familie

423

De Chinezen van Geely, die het al een tijdje voor het zeggen hebben bij Volvo, duwen door om ook de Britse sportwagenbouwer Lotus in handen te krijgen. Via een deal met het Maleisische Proton bezit Geely voortaan een meerderheidsaandeel van 51,1 procent, al is het de bedoeling om ook de overige aandelen over te nemen.

In een eerste mededeling bevestigt de directie van Geely dat het het succesvolle Volvo-scenario nog eens dunnetjes wil overdoen, weliswaar op iets kleinere schaal. Toch lijkt het erop dat de kapitaalkrachtige autoreus grootse plannen smeedt, vermits het bedrijf er naar eigen zeggen zal op toezien dat de ontwikkeling van nieuwe Lotus-producten en –technologieën in versneld tempo op de markt zullen worden gebracht.

PSA vist achter het net

Het nieuws betekent meteen ook het einde van de overnamegesprekken tussen Proton en PSA, dat net als Geely in de running was om zich bij de Maleisische autobouwer in te kopen. Tegen de zomer zouden alle handtekeningen gezet moeten zijn, over een exacte overnameprijs willen de partijen vooralsnog niet communiceren.