Rolls-Royce Sweptail: duurste one-off aller tijden (+ video)

801

Bespoke, de afdeling binnen Rolls-Royce die zich schikt naar de meest absurde wensen van elke Rolls-rijder die er de centen voor heeft, heeft zopas de duurste Rolls-Royce aller tijden gebouwd: de Sweptail. De unieke wagen kwam er op vraag van een retrominnende miljardair (die om evidente redenen anoniem wenst te blijven), die de sfeer van de roaring twenties wilde ervaren aan het stuur van zijn omgebouwde Phantom Coupé. Kostplaatje van zo’n gevoel? 12,3 miljoen dollar, omgerekend zo’n 11 miljoen euro. Nooit werd er meer geld neergeteld voor een nieuwe auto… maar het resultaat is er dan ook naar.

Coachbuilden met grote C

De wagen, die vorig weekend werd onthuld op het prestigieuze Concorso d’Eleganza Villa d’Este, werd volledig op maat ontworpen in samenspraak met de eigenaar. Die koos voor een sterk afwijkend lijnenspel ten opzichte van het origineel, waarbij het gigantische panoramadak (dat uitloopt in een ‘bullet tip’) en de schijnbaar eindeloze achtersteven de meest in het oog springende huzarenstukjes zijn. Vooraan blijft de gekende verticale (en met de hand gepolijste) RR-grille van de partij.

 

Ook binnenin werden de materialen, de vormgeving en de obligate ‘folietjes’ door de eigenaar uitgekozen. Dat die niet op een euro meer of minder kijkt, mag blijken uit de in de middentunnel weggewerkte champagnekoeler, die met een spreekwoordelijke druk op de knop twee kristallen coupes en een bijhorende fles champagne tevoorschijn tovert. Ach ja, wie het breed heeft…