Kia Stonic: Wanneer Kia een Kona’tje doet

939

De voorbije weken kregen we met de Citroën C3 Aircross, de gefacelifte Renault Captur, de Opel Crossland X en de Hyundai Kona al een overdosis hoogpotige B-segmenters te verwerken, maar het einde is duidelijk nog niet in zicht. Dit keer zijn de Koreanen van Kia aan zet, getuige deze eerste officiële beelden van de nieuwe Stonic.

De wat?

De Stonic, een samentrekking van Speedy en Tonic (neen, we verzinnen dit niet). Concreet gaat het om een compacte SUV uit het B-segment, die zijn onderbouw deelt met de pas geïntroduceerde Rio en die andere pas voorgestelde B-SUV, de Hyundai Kona. Om zich van zijn neef te onderscheiden, rekent de Stonic op de gekende tijgerneus vooraan en een kleurrijke kruin, die je in vijf verschillende kleuren kan bestellen. Binnenin waait een gelijkaardige frisse wind, die brengt overigens de gekende infotainment-, connectiviteits- en actieve veiligheidssnufjes met zich mee.

Vier motoren

Bij de lancering in oktober zal de Stonic verkrijgbaar zijn met vier motoren. Bij de benzines is er een atmosferische 1,25-liter met 85 pk gekoppeld aan een manuele vijfbak, en een 1,4-liter met 100 pk. Helemaal bovenaan het gamma komt de drukgevoede 1 liter-driecilinder, 120 pk sterk en gekoppeld aan een manuele zesbak (tegen eind 2017 volgt ook een automaat met dubbele koppeling). De enige verkrijgbare dieselmotor is de 1.6 CRDi van 110 pk.