“3 op 4 Belgen wil geen diesel meer”

639

De aanhoudende dieselperikelen – vorige week kwam Mercedes nog in opspraak naar aanleiding van een grote terugroepactie – zorgen voor een opmerkelijke mindshift bij de Belgische bestuurders, zo blijkt uit recent onderzoek van Ipsos.

In juni voelde onderzoeksbureau Ipsos (nog voor de vermeende dieselfraude bij Daimler de kop opstak, nvdr) 1.000 Belgen aan de tand, en peilde in opdracht van Toyota naar hun toekomstig aankoopgedrag. De resultaten van die enquête zijn opmerkelijk: maar liefst 44 procent van de Belgen overweegt een hybride motorisatie bij de aankoop van een nieuwe wagen, ten opzichte van 30 procent in 2014. Ook elektrische wagens winnen fors terrein: vandaag zou 1 Belg op 5 al een volledig elektrische auto overwegen. Het grootste kind van de rekening is uiteraard Koning Diesel: slechts 26 procent van de Belgen zou vandaag nog voor een dieselmotor gaan, in 2014 was dat nog 54 procent.

Tabel: Overwogen brandstoftype bij aankoop nieuwe wagen

Hybride (hybride + plug-in hybride)
44%
Benzine
42%
Diesel
26%
Elektrisch
21%
Waterstof
10%
Gas
9%
Ik weet het niet
14%

Tesla, what else?

Wat verder ook blijkt uit het onderzoek, is dat de elektrisch rijdende Belg blijkbaar geboren wordt met een Tesla in de maag. 33 procent van de respondenten denkt spontaan aan het merk van Elon Musk wanneer het over elektrisch rijden gaat, terwijl bijna 70 procent van de ondervraagden het merk in de top 3 zet van meest ecologische autobouwers, gevolgd door Toyota en zustermerk Lexus.

Ook opvallend: 35 procent van de Belgen kan nog steeds geen enkel merk opnoemen dat elektrische auto’s aanbiedt. Een statistiek waarover we ons anno 2017 stilaan een beetje mogen schamen, zo vinden wij…