Half mens, half zetel: Ford-bestelwagen zorgt voor opschudding in de straten van Virginia (video)

516

Een man die vermomd als autozetel door de straten van Arlington (Virginia) rijdt. Neen, het is geen scenario voor een Amerikaanse ‘Wat als?’-sketch. Maar wat is het dan wel?

De lokale bewoners waren aanvankelijk niet eens geschokt toen ze in de straten van Arlingtong een Ford zonder bestuurder zagen rondrijden, want het is één van de weinige plaatsen waar tests met zelfrijdende wagens toegelaten zijn. Met dank aan de aanwezigheid van het Virginia Tech Transportation Institute, een universiteitsinstelling die zich buigt over de technologie die achter dergelijke wagens schuilt.

Een menselijke zetel?

Toen een journalist van nieuwszender NBC de experimentele Ford van dichterbij ging bekijken, bleek echter dat er toch een man van vlees en bloed achter het stuur zat, zij het verkleed als een… autozetel. Niet vanzelfsprekend overigens, zo’n interview met een levende autostoel:

Intussen is de ware toedracht van dit vreemde tafereel aan het licht gekomen: met het sociologisch experiment wil Virginia Tech vooral peilen naar de perceptie van zelfrijdende wagens bij het grote publiek, wanneer het geconfronteerd wordt met een auto zonder menselijke bestuurder.