Nederlandse zonne-auto Lightyear One komt in 2019

685

De Nederlandse start-up Lightyear heeft aangekondigd dat het in 2019 start met de productie van een volledig elektrische berline die zijn accu’s vult met zonne-energie. Kostenplaatje: 119.000 euro, zonder btw. Voor niets gaat de zon op, toch?

Nu de Solar Impulse bewezen heeft dat we de wereld kunnen rondvliegen op zonne-energie, wil een elftal oud-studenten van de TU Eindhoven zich wagen aan de commercialisatie van een echte zonnewagen. Die zal Lightyear One gaan heten, en zou volgens de laatste berichten loop 2019 in productie gaan. De berline krijgt zonnepanelen op het dak om de zonne-energie om te zetten in elektriciteit. Geeft de zon dagenlang niet thuis, dan kan je je Lightyear natuurlijk ook nog via een klassieke stekker opladen.

800 km autonomie?

Volgens Lightyear volstaat een zonnige dag om de batterijen van de One volledig op te laden, genoeg alleszins om een afstand van 400 tot 800 regenachtige kilometers te overbruggen. Voor de volledigheid becijferden onze noorderburen dat je in Hawaï zo’n 20.000 kilometer per jaar zou kunnen afleggen op zonne-energie, in Amsterdam (en bij uitbreiding dus ook in Brussel of Gent, zo nemen we aan) zowat de helft minder.

 

Crowdfunding à la Tesla

Vermits de ontwikkeling van de Lightyear One nog volop aan de gang is, rekenen de jonge Nederlanders op de steun van het publiek om hun zonnewagen gefinancierd te krijgen. Wie wil, kan (net als bij de Tesla Model 3) een bedrag investeren én op die manier een exemplaar voor zichzelf reserveren. Reken wel op een totaalprijs van circa 120.000 euro. Zonder btw, welteverstaan.