Nissan pakt op het Salon van Tokio groots uit met de nieuwe LEAF en het daarop geënte Nismo-studiemodel, toch is deze IMx Concept veel meer dan een veredelde sidekick.

Aan excentrieke en behoorlijk van de pot gerukte concept cars zal het daar in Tokio niet ontbreken, zoals het overzicht van collega Mika je eerder deze week al leerde. Alle gekheid op een stokje valt er in Japan ook wel wat relevanter autonieuws te rapen, zo biedt deze IMx Concept van Nissan ons bijvoorbeeld al een eerste inkijk op de toekomst van de Qashqai. Een toekomst waarin autonoom en elektrisch rijden centraal staat, exact zoals de tijdgeest het voorschrijft.

Geen losse flodder

De elektrische crossover, die in de conceptuele vijver komt vissen van de Volkswagen I.D. Crozz, de Skoda Vision E en andere recente studiemodellen, zou op de technische basis van de LEAF komen te staan, maar ziet zijn vermogen dankzij vier elektromotoren – één voor elk wiel – wel opgedreven tot 435 pk en 700 Nm. Ter vergelijking: de krachtigste Qashqai moet het vandaag zien te rooien met 163 pk en 240 Nm… Dankzij een nieuwe batterij met hogere energiedichtheid belooft Nissan bovendien een realistisch rijbereik van circa 600 kilometer, meer dan wat Tesla vandaag kan aanbieden. Wishful thinking, zeg je? Misschien, al voegt Nissan er wel meteen aan toe dat het model ‘binnen afzienbare tijd’ daadwerkelijk in de showrooms komt.

Scherpe kantjes

Gezien het futuristische en messcherpe lijnenspel – met averechts openende suicide doors – en het wel erg minimalistisch opgevatte interieur hoef je deze IMx Concept zeker niet te verwachten voor het einde van dit decennium. Daarmee koopt Nissan zichzelf nog wat tijd om de wetgevende obstakels inzake autonoom rijden uit de wereld te lobbyen, want ook deze IMx Concept beroept zich op Nissans ProPilot om op eigen houtje door het verkeer te laveren. Wanneer de autonome rijmodus is ingeschakeld, klapt het stuurwiel zelfs volledig weg in het dashboard om de passagiers extra binnenruimte te bezorgen.