De Kroaten Sasa Cvetojevic en Oleg Mastruko zijn er als eersten ooit in geslaagd om met een elektrische wagen de Sahara over te steken. De twee avonturiers deden dat in het kader van de Budapest to Bamako Rally.

Om de hachelijke tocht van 8629 kilometer tot een goed einde te brengen, konden Cvetejovic en Mastruko wel rekenen op een Dacia Dokker met een noodgenerator aan boord. In het midden van de Sahara zijn er immers weinig stopcontacten te bespeuren, laat staan superchargers. Al bleek het duo niet zo afhankelijk van de generator als je zou denken. Uiteindelijk zou de Tesla zo’n tien procent van de tijd op ‘Daciastroom’ rijden.

De Tesla zelf beëindigde zijn avontuur zonder enige problemen, op één euvel na. Door een mislukte laadbeurt in een vals viersterrenhotel diende de lader van de EV vervangen te worden. Ter vergelijking: de Dokker kreeg te maken met enkele lekke banden en hij reed zich een paar keer vast in het zand.

Om zo veel mogelijk kilometers uit de batterij te persen, ontwikkelden de Kroaten trouwens enkele trucjes. “In Mauritanië is er bijvoorbeeld een gevaarlijke zone waar de politie nauwelijks macht heeft. Toen we in dat gebied bijna zonder batterij kwamen te zitten, hebben we de Dacia aan een trage snelheid net voor de Tesla laten rijden om de luchtweerstand te verhinderen”, vertelde het duo achteraf.