Abarth 124 GT: de MX-5 RF achterna

569

Met de 124 GT introduceert Abarth een speciale serie van zijn op de Mazda MX-5 gebaseerde roadster. De Italiaanse zakjapanner krijgt een afneembare hardtop uit koolstofvezel mee om zijn praktische inzetbaarheid te vergroten, zodat je ook op koudere dagen – goeie timing, Abarth – van je Italiaans scheurijzer kan genieten. Zonder onderkoelingsverschijnselen.

Vergis je niet, deze Abarth 124 GT hanteert – in tegenstelling tot wat je zou verwachten – een heel andere constructie dan de RF-versie van de Mazda MX-5. Beide systemen (een manueel afneembare hardtop voor de Abarth, een elektrisch wegklapdak voor de Mazda) dienen niettemin hetzelfde doel: het comfortniveau van de puriteinse roadsters naar een hoger niveau tillen. Abarth vervangt daarom de stoffen kap van de 124 Spider door een 16 kilogram wegende hardtop uit koolstofvezel, een exemplaar dat je weliswaar eigenhandig dient te monteren of te verwijderen vooraleer je van het zonnetje kunt genieten. Naast de nieuwe hardtop onderscheidt de GT-versie zich door specifieke 17-duimsvelgen van OZ, die per stuk zo’n drie kilogram lichter zijn dan de standaardvelgen. Ook de matzwarte motorkap, een verwijzing naar de klassieke Abarth 124 Rally, is op aanvraag verkrijgbaar.

Aan de mechaniek wijzigt logischerwijze niets, net als de Abarth 124 Spider beroept ook de GT zich op de gekende 1,4 liter-MultiAir turbobenzine met 170 pk. De vierpitter wordt naar keuze gekoppeld aan een Sports Sequential Esseesse-automaat of een handgeschakelde versnellingsbak met zes versnellingen.