WRC: Ogier (bijna) foutloos in Mexico

521

De voorbije twee jaar was het telkens nét niet, maar dit keer heeft een in bloedvorm verkerende Sebastien Ogier wel voor de vierde keer de Rally van Mexico op zijn naam geschreven. Voor Thierry Neuville werd het een weekend om snel te vergeten, al sleepte hij in extremis nog een paar WK-punten uit de brand.

De rally begon nochtans goed voor de Belgische WK-leider: hij won, net als de voorbije drie seizoenen trouwens, de openingsrit in Guanajuato. ’s anderendaags verging het Neuville heel wat minder, een haperende motor en een lekke band later moest onze landgenoot plots een zestal piloten voor zich dulden in de algemene klassering. Vooral Dani Sordo kende een begenadigde dag, hij nam de leiding meteen over om die de rest van de dag niet meer af te geven. Meeke bivakkeerde de ganse dag in tweede positie, en dat met een negenvoudig wereldkampioen achter zich: Sebastien Loeb, die blijkbaar weinig problemen kende om zich terug aan te passen aan het WRC-niveau. Ogier, als tweede de baan op, reed heel sterk en parkeerde zijn Ford op plaats 5, op 30 seconden van de leider. Voor Welshman Evans zat de rally er na 5 ritten op, na een tuimeling in zesde versnelling. Door de hersenschudding van zijn copiloot zat er niets anders op dan de handdoek in de ring te gooien.

Negenvoudig wereldkampioen Sebastien Loeb maakte een solide indruk bij zijn rentree, en draaide meteen mee bij de favorieten. Dat belooft voor zijn volgende optreden in Corsica…

Sebastien versus Sebastien

Sebastien Loeb, 44 jaar maar verre van versleten, deed wat iedereen van een terugkerende kampioen verwacht: demonstreren. Terwijl de ene Sebastien met zijn tweede snelste chrono opnieuw de leiding nam, maakte de andere, genaamd Ogier, handig gebruik van het tijdsverlies van Sordo en Meeke om zich in het zog van zijn naamgenoot te nestelen.

Zaterdagmiddag stond de top 4 op een spreekwoordelijke zakdoek van 16 seconden, maar in SS14 veranderde alles: zowel Sordo als Loeb reden lek, terwijl Meeke kostbare tijd verloor. En Ogier? Die zag zijn kans schoon om een Mexicaanse dubbelslag te slaan. Neuville reed namelijk een vrij anonieme dag, maar kon dankzij de opgave van Toyota-rijder Tanak wel opschuiven richting plaats 6. Toyota leverde – net als in 2017 – trouwens een schabouwelijke vertoning af in Mexico, want op vrijdag moesten ook Latvala en Lappi de strijd al vroegtijdig staken door mechanische problemen.

Ogier neemt WK-leiding

Ogier kwam op zondag niet meer in de problemen, pakte 4 extra punten in de Power Stage (die hem later weer werden afgenomen omwille van een iets te enthousiast afgesneden chicane) en wordt zo opnieuw WK-leider met een voorgift van 4 punten op Neuville. De strijd om plaats 2 tussen Sordo en Meeke draaide al snel uit in het voordeel van Sordo, nadat de Noord-Ier zijn Citroen even op zijn zij zette. Door de hulp van enkele toegesnelde toeschouwers kon hij zijn weg alsnog verderzetten en beslag leggen op de derde podiumplaats.

De volgende rally vindt over een maand plaats op Corsica. De laatste twee edities werden gewonnen door Neuville en Ogier, nadat ze ook telkens op 1 en 2 stonden. Gaan Ogier en Neuville het ook dit jaar met elkaar uitvechten? Reken er maar op dat Citroen met een geüpdatete wagen en een nog wat beter gerodeerde Loeb ook mee hun zegje zullen doen…

 

Foto’s: WRC.com