Nadat je al eerder (flarden van) hem kon zien in een online filmreeks, heeft Audi eindelijk de eerste foto’s van zijn nagelnieuwe Q8, de Q7 coupé zeg maar, op internet gegooid. Met dit model wil Audi meespelen op de populaire markt van de grote SUV coupés, waar nu de BMW X6 en Mercedes GLE Coupé de plak zwaaien.

Ur-quattro

Het design van de Q8 zit vol met knipogen naar een van de meest legendarische Audi’s uit de geschiedenis, de Ur-quattro. Net als bij de Ur-quattro prijkt onder de lichtstrip bijvoorbeeld een doorlopende zwarte afwerking. Via de myAudi-app kunnen Q8-eigenaars heel wat lichtfuncties via hun smartphone activeren en van buitenaf bewonderen.

Audi Q8

Eén scherm … twee schermen … drie schermen!

Binnenin vallen vooral de drie schermen op, een interieurinrichting die we kennen uit bijvoorbeeld de A7 Sportback. Van de twee schermen aan je rechterzijde zorgt het bovenste (10,1 duim) voor infotainment en navigatie, terwijl je met het onderste (8,6 duim) de airco en comfortfuncties bedient.

Daarnaast maakt Audi ook werk van een doorgedreven Voice Assistent. Die zou bijvoorbeeld restaurants moeten voorstellen wanneer je de zin “ik heb honger” uitspreekt. Of je hem op dezelfde wijze bedient als de voice assistent van Apple of Mercedes, liet het merk met de vier ringen nog niet weten.

Milde hybride

Audi Q8Motorisaties kregen we nog niet mee, maar de Q8 zal vanzelfsprekend beschikken over de geweldige quattro vierwielaandrijving. Daarenboven zal hij ook beschikken over mild-hybridtechnologie (MHEV) die een handje toesteekt bij onder meer het vertrekken. Bij het vertragen kan er tot 12 kW aan vermogen worden teruggewonnen en in de batterij opgeslagen.

Optioneel voorziet Audi ook de adaptieve luchtvering met elektronisch gestuurde dempers,. Deze luchtvering laat de rijhoogte van het koetswerk over een hoogte van 90 millimeter variëren in functie van de rijomstandigheden en de keuzes die de bestuurder maakt. Vierwielsturing moet manoeuvreren met het grote gevaarte (4,99m lang, 2m breed, 1,71m hoog) tot slot makkelijker maken.