Na meer dan 14 jaar komt er abrupt een einde aan het Marchionne-tijdperk. Diverse media melden dat de 66-jarige Italiaan sinds vrijdag in een comateuze toestand verkeert, en dat zijn gezondheidstoestand wel eens ‘onomkeerbaar’ zou kunnen zijn. Met de Brit Mike Manley heeft FCA inmiddels al een nieuwe CEO aangeduid.

Tijdens de Grote Prijs Formule 1 in Duitsland werd het voorbije weekend al druk gespeculeerd over de zorgwekkende medische toestand van de FCA- en Ferrari-topman. Zaterdagavond laat maakte FCA zelf een einde aan de speculaties met een korte, maar opmerkelijke persmededeling, waarin het bedrijf bevestigt dat de situatie afgelopen weekend ‘drastisch verslechterd is’. Omdat Marchionne niet langer in staat zou zijn om terug aan de slag te gaan, heeft de in allerijl bijeengeroepen Raad van Bestuur zelfs al een nieuwe CEO aangeduid: Mike Manley (54), de man die momenteel verantwoordelijk is voor de FCA-merken Jeep en RAM.

Marchionne stond sinds 2004 aan het hoofd van de Fiat Group, en bracht de destijds noodlijdende constructeur in sneltempo naar rustigere financiële wateren. Dankzij draconische besparingsmaatregelen (vlak na zijn aantreden bedankte Marchionne zowat 10 procent van het management voor bewezen diensten) en efficiëntere productieprocessen zagen de boekhouders voor het eerst sinds lang opnieuw zwarte cijfers. Gedurende zijn 14-jarige loopbaan aan het hoofd van de Italiaanse autobouwer schuwde de charismatische Marchionne de controverse niet: hij zette de Amerikaanse aanwinsten Jeep en Chrysler volledig naar zijn Italiaanse hand, en flirtte openlijk met rechtstreekse concurrenten om nieuwe schaalvoordelen te genereren. Desondanks zal Marchionne vooral herinnerd worden als de redder van de Italiaanse auto-industrie. Mike Manley, de man achter de recente successen van Jeep en de gedoodverfde kandidaat om Marchionne op te volgen, heeft dus bijzonder grote schoenen te vullen…