Ook voor Europese cowboys: Ford Ranger Raptor (video)

956

In de States geniet de behoorlijk van de pot gerukte Raptor-versie van de Ford F-150 een ware heldenstatus. Reden te meer om ook het Oude Continent te verwennen met een gelijkaardig brutaal bakbeest, moeten ze bij Ford gedacht hebben. De Ranger Raptor was geboren.

Op de gamebeurs GamesCom in het Duitse Keulen, niet toevallig de heimat van Ford Europe, heeft de constructeur zopas bevestigd dat de door Ford Performance Ranger Raptor – die momenteel al verkrijgbaar is in Australië en Azië – midden 2019 ook richting Europa komt.

De pick-up, ontwikkeld om tegen een rotvaart over zowat alle denkbare natuurlijke (en door onze wegbeheerder aangelegde) hindernissen te raken, komt – in tegenstelling tot de door een 3,5 liter benzine-V6 aangedreven F-150 Raptor – met een tot 213 pk en 500 Nm opgepepte 2 liter EcoBlue-diesel, standaard gekoppeld aan Fords nieuwe tientrapsautomaat. De specifieke BF Goodrich-alleterreinbanden met extra robuuste wang staan in verbinding met van de (offroad-)racerij afgeleide Fox Racing Shox-schokdempers en een op maat ontwikkelde coilover-achterwielophanging met geïntegreerde Watt-link. De ophanging is voorzien van een zogeheten Position Sensitive Damping-systeem, waarbij de dempkracht wordt verlaagd bij gebruik op de openbare weg om de rijdynamiek te verhogen. Om het bakbeest vlot tot stilstand te krijgen, monteert Ford geventileerde schijven rondom met een diameter van 332 mm.

De meest sportieve der Ford-pick-ups hoort volgens zijn ontwerpers zowel op als naast het asfalt te excelleren, als bestuurder kan je dan ook kiezen uit de zes verschillende set-ups die vervat zitten in het Terrain Management System. Naast de normale, sport- en zandmodus onthouden wij vooral de naar de legendarische woestijnrace vernoemde ‘Baja-Mode’, bedoeld voor het meest extreme offroadwerk. Quod erat demonstrandum: