Bosch, fabrikant van onder meer systemen voor geautomatiseerd rijden, heeft in een grootschalig onderzoek in 12 landen de lokale bestuurders bevraagd naar hun kijk op zelfrijdende auto’s. En uit de resultaten blijkt dat wij Belgen het meest sceptisch staan tegenover autonome wagens

Vooral buiten Europa weten ze de zelfrijdende wagen wel te smaken. In Turkije vindt 79 procent van de ondervraagden dat autonome functies een auto aantrekkelijker maken, China volgt met 71 procent, daarna komt Rusland met 61 procent.

In de Europese landen is er flink wat minder animo. Waar in Frankrijk nog 45 procent van de respondenten akkoord gaat met voornoemde stelling, is dit in Nederland slechts 35 procent. Helemaal onderaan komt dan ons Belgenlandje. Van de 1.000 bestuurders die Bosch in ons land ondervroeg, vond slechts 29 procent een wagen met zelfrijdende functies interessantere dan een exemplaar zonder.

Toch uitzonderingen

“Belgen hebben blijkbaar moeite om de controle over het stuur uit handen te geven en rijden nog graag zelf”, zegt Sandra Vancolen van Mobility Solutions bij Bosch. Toch zijn er bepaalde aspecten van autorijden die we wel graag uit handen geven, vooral de meer ‘vervelende’ zaken. 44 procent zou het bijvoorbeeld zien zitten dat zijn wagen automatisch rijdt tijdens de files, 50 procent ziet automatisch parkeren wel zitten.