Mazda3: mooier dan ooit

1046

De goegemeente lijkt er stilaan achter gekomen dat Mazda met relatief beperkte middelen toch knappe en begeesterende wagens in elkaar weet te zetten, iets wat de Japanners vooral te danken hebben aan hun Jinba Ittai-rijdersfilosofie en de persoonlijkheid die het gamma tegenwoordig uitstraalt. Al zijn ze bij de nieuwe Mazda3, die zopas in Los Angeles werd onthuld, duidelijk nog een stap of twee verder gegaan…

Weinig merken durven het, een concept car in quasi ongewijzigde vorm in productie sturen. Het strekt de Mazda-directie dan ook tot eer dat ze hun Kai Concept nagenoeg ongemoeid hebben gelaten om uiteindelijk tot deze nieuwe Mazda3 te komen. De middenklasser zal zowel in Sedan- (4,66 m) als hachtbackvorm (4,45 m) op de markt komen, en wint in vergelijking met zijn voorganger zo’n 2,5 centimeter aan wielbasis om het zit- en rijcomfort te verhogen. Binnenin maakt het 8,8 inch grote aanraakscherm uit de recent vernieuwde Mazda6 zijn opwachting, terwijl de technologische uitrusting wordt aangevuld met een head-up display, vermoeidheidsdetectie, een semi-autonome file-assistent, een automatische noodrem en LED-koplampen.

Voor het publiek loop 2019 mag kennismaken met de nieuwe 2 liter SkyActiv-X motor van 190 pk, zal de nieuwe Mazda3 op de markt komen met de gekende 2.0 SkyActiv-G benzines en de nieuwe 1,8 liter-diesel, die beide gekoppeld kunnen worden aan een manuele of automatische zesbak.