Hoewel het Salon van Brussel vooral te boek staat als een echte verkoopbeurs, zien sommige constructeurs onze nationale autoshow ook als een ideaal uitstalraam om hun toekomstvisie op vlak van mobiliteit te tonen aan het grote publiek. Daarbij laten ze hun creativiteit en fantasie maar al te graag de vrije loop…

1. BMW M8 Gran Coupé Concept

Nu de BMW 8 Reeks goed en wel gelanceerd is – op het Salon van Brussel staat naast de Coupé ook de kakelverse Cabrio te blinken – maken de Duitsers stilaan werk van een knijtersnelle M8. Of die ook als Cabrio komt, blijft vooralsnog een groot vraagteken, zeker is wel dat het gamma op termijn ook een M8 Gran Coupé-vierdeurs mag verwelkomen. Op de salonstand in Brussel krijgen de bezoekers de M8 Gran Coupé alvast als concept car te zien, het productiemodel volgt in de loop van het jaar.

2. Hyundai Kite

In Paleis 7 speelt Hyundai dit jaar op de verrassing met deze Kite, een elektrische zandbuggy met twee zitplaatsen die Transformers-gewijs omgebouwd kan worden tot een jetski. Voor de ontwikkeling werkte het Europese designcentrum van Hyundai samen met de befaamde Italiaanse designschool ‘Istituto Europeo di Design’.

3. Smart Vision EQ

smart is dit jaar voornamelijk naar Brussel gekomen om zijn (uiteraard) elektrische toekomst in de schijnwerpers te zetten, deze guitige Vision EQ moet hen daar een aardig handje bij helpen. Het studiemodel toont aan hoe smart naar de mobiliteit van morgen kijkt, met autonoom rijdende en elektrische deelauto’s die met een druk op de (smartphone-)knop opgeroepen kunnen worden. Beschouw deze concept car dus gerust als de levenslijn voor het eigen Car2Go-autodeelplatform, dat vandaag al zo’n 14.000 wagens en 2,7 miljoen klanten telt. En wellicht nog véél meer, mocht dit glazen bolletje van smart ooit werkelijkheid worden…

4. Renault EZ-PRO

Na de in Genève voorgestelde EZ-GO, die Renaults visie op gedeelde mobiliteit belichaamt, pakken de Fransen in Brussel uit met een utilitaire variant van de EZ-concepttrilogie: de EZ-PRO. Zoals de naam al weggeeft, gaat het om een futuristisch bedrijfsvoertuig, bestemd voor de zogeheten ‘last mile delivery’-logistiek in stedelijke gebieden. Via met elkaar communicerende pods kan de EZ-PRO een elektrische trein vormen, om de goederen nadien volledig autonoom tot bij de winkelier of eindconsument te brengen. Om de oneindige mogelijkheden van het concept te illustreren, stelt Renault in Paleis 5 een tot koffiebar omgebouwde EZ-PRO foodtruck tentoon.

5. Opel GT X Experimental Concept

Opel heeft voor de gelegenheid niet één, maar twee wereldpremières meegebracht: de Zafira Life – waarover de meningen op z’n zachtst gezegd verdeeld zijn – en deze GT X Experimental Concept, een studiemodel die gelukkig wél getuigt van enige creativiteit. De compacte SUV met averechts openende ‘suicide doors’ introduceert een nieuwe vormtaal voor het Duitse merk. Kijk dus maar eens goed naar de nieuwe Vizor-grille, want dit wordt het merkgezicht dat je vanaf 2020 op alle nieuwe Opels zal terugvinden.

Aangezien de GT X Experimental elektrisch wordt aangedreven door een li-ion-batterij van 50 kWh, kon Opel de nieuwe Vizor-grille ontwikkelen zonder rekening te houden met bepaalde vereisten op vlak van motorkoeling. In de plaats daarvan integreerden de ontwerpers wel een aantal technische elementen die hinten naar een autonome toekomst. Zo bestaat de grille uit een module in één stuk die alle camera’s en sensoren voor de autonome rijfuncties bevat, aangevuld met het Blitz-logo met leds dat de werkingstoestand van de wagen weergeeft door in verschillende kleuren op te lichten.

6. Volkswagen I.D. Crozz

De I.D. Crozz is een kruising tussen een vierdeurs coupé en een vierwielaangedreven SUV, wat het een crossover utility vehicle (CUV) maakt. VW rust de wagen uit met dezelfde techniek die ook in de Skoda Vision E concept zit. Dat wil zeggen een vierwielaandrijving met twee motoren die samen 300 pk leveren en goed zijn voor een topsnelheid van 180 km/u. Net als Skoda wil Volkswagen in 2020 in productie gaan met zijn elektrische SUV.

7. Peugeot e-Legend

Voor de meest originele concept car op het Salon van Brussel moet je dit jaar sans faute op de stand van Peugeot zijn, waar de e-Legend heerlijk nostalgisch staat te knipogen naar zijn illustere voorganger: de legendarische 504 Coupé. De elektrisch en desgewenst ook autonoom rijdende e-Legend is zonder meer één van de knapste bolides die we de voorbije jaren te zien hebben gekregen, aan het Belgische salonpubliek om de Fransen ervan te overtuigen dat deze concept car niet snel genoeg in productie kan gaan…