Live in Brussel: de Europese en wereldpremières

980

Op autosalons trekken constructeurs maar wat graag voor het eerst het doek van een nieuw model. Ook in Brussel zijn er 6 wereldpremières en 7 Europese debuten te spotten. Wij sommen ze op:

1. Wereldpremière: Ford Mondeo Clipper Hybrid

Na de vierdeurs Mondeo krijgt ook zijn broertje met grote koffer, de Clipper, een hybride aandrijflijn. Die bestaat uit een 2.0 benzinemotor, een elektromotor, een generator, een lithium-ionbatterij van 1,4 kWh. Het levert de Amerikaan een vermogen van 187 pk en een muizendorst van 4,4 liter per 100 kilometer op.

2. Wereldpremière: Hyundai i40

Met de in voege treding van WLTP kreeg ook de Hyundai i40 zijn obligatoire facelift. Onder de motorkap resulteert dat in een nieuwe 1,6 dieselmotor met 115 of 136 pk. Ook in de benzineversie ligt er een 1.6 in het vooronder, goed voor 135 paarden. Visueel werd er dan weer vooral aan de snuit van de grote break gewerkt.

3. Wereldpremière: Jaguar F-Type Chequered Flag

Met de gewone F-Type zijn we natuurlijk bekend, in Brussel presenteert de Britse constructeur een speciale versie: de Chequered Flag, die de link legt met de racestamboom van het merk. Mechanisch is dit model onveranderd, deze Jag onderscheidt zich vooral visueel met hier en daar een dambordvlagje.

4. Wereldpremière: Range Rover Evoque

Iets verder op de stand van JLR vinden we een volgende wereldpremière: de Range Rover Evoque. Qua gabarit ging hij vooral leentjebuur spelen bij grote broer Velar, en ook onder de motorkap kan hij rekenen op materiaal dat we al kennen: de Ingenium benzine- en dieselmotoren van het merk (150 tot 300 pk).

5. Wereldpremière: Mini Cooper 60th Year Anniversary Edition

Nog zo een speciale editie die zijn debuut maakt in onze hoofdstad: de Cooper 60th Year Anniversary Edition die – verrassing – het 60 jarig bestaan van het merk viert. Ook hier enkel visuele nieuwigheden: een aantal 60 Year logo’s, ook via projectie vanuit de spiegel, en een geüpgraded interieur.

6. Wereldpremière: Opel Zafira Life

Net als de Combo doet ook de Zafira het voortaan met een Life-achtervoegsel, al heeft de neofiet in wezen niets meer gemeen met de monovolume – wie koopt die dingen nog? – die in Rüsselsheim wordt uitgezwaaid. Modulariteit is het sleutelwoord bij de Zafira Life, die in drie verschillende koetswerkvarianten op de markt zal komen, met lengtes tussen 4,6 en 5,3 meter. Je kan ook de zetels of zetelbanken zich verschuiven, neerklappen of verwijderen, om zo tot een maximaal laadvolume van bijna 3.400 liter te komen.

7. Europese première: BMW 8 Reeks Cabrio

De gewone 8 Reeks kennen we natuurlijk al, nu komt zijn dakloze broertje voor het eerst naar het Oude Continent. Dat heeft via een elektrische motor 15 seconden nodig om weg te klappen en dat bij snelheden tot 50 km/u. Voor de veiligheid en een strakkere wegligging is de onderkant van de wagen verstevigd, net als de stijlen van het raam. Bij de lancering zijn er twee motorisaties beschikbaar: de M50i xDrive (530 pk) en de 840d xDrive (320 pk).

8. Europese première: BMW X7

BMW heeft nog een Europese première: haar beest, de X7. Met een lengte van 5,15 meter, breedte van 2 meter en 2,4 ton op de weegschaal kan dit op zijn minst een imposante wagen noemen. Achter de imposante nieren schuilt – noblesse oblige – imposante mechaniek, met traditionele V8- en zes-in-lijn motoren. Aan benzinezijde vinden we een V8 met 462 pk en een 340 pk sterke zescilinder, terwijl dieselrijders kunnen kiezen uit twee zespitters met 265 of 400 pk.

9. Europese première: Mazda Mazda3

De Mazda3 werd voor het eerst onthuld in Los Angeles en steekt nu de grote plas over naar ons Belgenlandje. Voor het publiek loop 2019 mag kennismaken met de nieuwe 2 liter SkyActiv-X motor van 190 pk, zal de nieuwe Mazda3 op de markt komen met de gekende 2.0 SkyActiv-G benzines en de nieuwe 1,8 liter-diesel. Hij is zowel in hatchback- als in sedanvorm te bezichtigen.

10. Europese première: Porsche 911

Dat we geen wereldschokkende designevoluties hoefden te verwachten, daar hadden we op voorhand wel een hand of drie voor in het vuur durven steken. In profiel lijkt de 911 nog steeds als twee druppels water op de eerste modellen die in 1964 uit de fabriek kwamen gereden, al dient gezegd dat er wel degelijk een aantal verschillen te noteren vallen in vergelijking met de vorige 991-generatie, vooral achteraan, met de herwerkte kont met doorlopende lichtstrip, de nieuwe variabele spoiler en de Porsche-letters met 3D-effect.

11. Europese première: Toyota Prius

De wagen die zijn volk leerde hybriderijden heeft recht op een facelift. Lichten voor- en achteraan kregen een update, terwijl ook de voorbumper licht werd hertekend. Net als onder meer de Mazda3 en de Porsche 911 maakte hij zijn debuut LA alvorens naar Brussel te komen. Beginnen jullie ook een trend te zien?

12. Europese première: Volvo S60

De Volvo S60 zal menig bedrijfswagenbestuurder weten te verleiden met zijn fiscaal vriendelijke plug-in motoren: de T6 Twin Engine met een gecombineerd vermogen van 340 pk en de T8 Twin Engine die landt op 400 pk. Diesel serveert de Viking dan weer niet meer, benzine lust hij dan weer wel.

13. Europese première: Volvo V60 Cross Country

Volvo doet niet veel autosalons meer aan, waardoor het merk plots twee Europese premières op haar Brusselse stand heeft staan. Zijn obligate plastic bumperschilden, een grotere bodemspeling en vierwielaandrijving moeten de V60 Cross Country omtoveren tot de natte droom van iedere boswachter, al zal de hogere SUV-factor hem ook bij de rest van het publiek geen windeieren leggen.