Carlos Ghosn treedt af als Renault-topman

421

Verschillende persbureaus bevestigen dat Carlos Ghosn, die sinds november in Japan in voorhechtenis zit op verdenking van grootschalige belastingfraude, zopas is afgetreden als voorzitter van Renault.

De Franse staat, met een belang van 15 procent nog steeds de belangrijkste aandeelhouder bij de Franse autobouwer, had de voorbije weken al meermaals aangestuurd op het vertrek van Ghosn, nadat ook Nissan en Mitsubishi (de industriële partners uit de door Ghosn gesmede Renault-Nissan-Alliantie) hun banden met de gevallen autobons al eerder hadden doorgeknipt. Bij Renault werd Ghosn ‘voorlopig’ geschorst bij gebrek aan bewijs, te meer daar een interne controle van de Renault-boekhouding geen wanpraktijken aan het licht had gebracht.

Volgens Bruno Le Maire, Frans Minister van Financiën, zou Ghosn nu toch zijn bestuursfunctie binnen het Renault-concern hebben neergelegd. Zijn taken worden voorlopig overgenomen door waarnemend voorzitter en COO Thierry Bolloré, tot er een opvolger wordt aangeduid. Eén van de grootste kanshebbers zou de Franse industrieel Jean-Dominique Senard (foto links) zijn, wiens mandaat als voorzitter bij Michelin binnenkort afloopt.