WRC Monte-Carlo: Ogier wint secondenthriller

1129

Sebastien Ogier heeft, na een beklijvend duel met Thierry Neuville, voor de zesde opeenvolgende keer de Rally van MonteCarlo gewonnen. Onze landgenoot hield gelijke tred tot op het allerlaatste moment, maar een misrekening op vrijdag kwam hem aan de meet zeer duur te staan.

Het trio Ogier, Neuville en Tanak leidde de voorbije twee seizoenen de debatten, en ook bij de start van het nieuwe WRC-seizoen waren de drie musketiers meteen op de afspraak. Naar goede traditie begon de rally met twee proeven in de duisternis, gelardeerd met een verraderlijke mix van sneeuw, ijs en modder. Eerste slachtoffer werd Suninen, die een slipper maakte en zijn wedstrijd zag eindigen in de gracht. In het nieuwe WRC2 Pro kampioenschap maakte de Fin Kalle Rovanpera exact dezelfde fout, hij gaf zo een vrijgeleide aan zijn enige concurrent Gus Greensmith. Sebastien Loeb maakte na bijna 20 jaar trouwe dienst bij Citroën zijn wederoptreden bij Hyundai, en dat werd – door een pertinent gebrek aan testdagen en wedstrijdritme – voorlopig geen groot succes. Hij parkeerde zich na de eerste studieronde op een achtste stek.

De top 3 begon vrijdag op een spreekwoordelijke zakdoek van 14 seconden. De eerste rit van de dag werd om veiligheidsredenen geannuleerd, en dat speelde vooral Tanak parten. Hij had zijn bandenkeuze namelijk grotendeels afgestemd op die eerste proef. Het gevolg laat zich al raden: Ogier en Neuville liepen uit, en toen Tanak in proef 7 ook nog eens af te rekenen kreeg met een lekke band, werd het al helemaal een Belgisch-Frans onderonsje. Intussen vochten Mikkelsen, Latvala en Loeb een robbertje uit voor de derde plaats, waarbij laatstgenoemde met 2 snelste chrono’s voorlopig het voortouw nam. Met Esapekka Lappi en de Zweed Pontus Tidemand kregen we nog 2 pechvogels die het toneel vroegtijdig dienden te verlaten, telkens met een gebroken ophanging.

Thierry Neuville reed een puike seizoensopener in Monte-Carlo, maar strandde uiteindelijk op een luttele twee seconden van eindwinnaar Ogier.

Comeback Tanak

Met 94 wedstrijdkilometers werd er op zaterdag relatief weinig gereden, waardoor de knuppel vrijwel meteen in het hoenderhok werd gegooid. Vooral Tanak was op dreef, en na een clean sweep aan snelste tijden zat hij op het einde van de dag alweer op amper 20 seconden van het podium. Ook Mikkelsen ging meteen voluit, maar de Noor reed te voortvarend door de laatste bocht van proef 9. Weg wiel, weg punten. Ook Elfyn Evans liet zich verrassen door het gladde ijs en ging pardoes het decor in. Geen goede beurt voor twee piloten die zich absoluut moeten bewijzen dit jaar.

Ook Esapekka Lappi moest het voor de tweede dag op rij ontgelden: deze keer niet door eigen toedoen, wel door motorproblemen. Ondertussen gaven Ogier en Neuville elkaar, ondanks een misrekening die Neuville 20 seconden kostte, geen duimbreed toe en sloten ze de dag af met een verschil van 4.3 seconden in het voordeel van de Fransman.

Ogier overwinnaar, Tanak op podium

Het kostte Tanak nog welgeteld twee ritten op zondag om zijn podiumplaats op te eisen, een plaats die hij niet meer zou afgeven. Van de twee andere tenoren kregen we een titanenduel te zien. 4.3 seconden werden er 3.3 en 3.2, om dan via een snelste tijd van Neuville in proef 15 teruggebracht te worden naar 0.4 seconden! Helaas kregen we geen happy end zoals in Sardinië een zevental maanden geleden: Ogier hield het hoofd koel en won uiteindelijk met een voorgift van 2 seconden. Chapeau voor de Fransman, die het toch maar elk jaar blijft doen. Neuville mag met een tweede plek en 3 extra punten in de Power Stage tevreden zijn over zijn seizoensstart.

Wat hebben we geleerd na Monte-Carlo?

  • Sebastien Loeb werd bij Hyundai binnengehaald om te helpen in de zoektocht naar de titel bij de constructeurs, en met een vierde plaats helpt hij Hyundai voorlopig mee in het zadel.
  • Citroën viert dit jaar zijn eeuwfeest, deze overwinning in Monte-Carlo was meteen ook hun 100ste zege in het WRC. Een symbolische start van een symbolisch seizoen?
  • Toyota reed sterk in blok, met drie rijders in de top 6, maar kon zich nooit echt mengen in het duel tussen Ogier en Neuville.
  • M-Sport Ford kan absoluut niet tevreden zijn met de 11de plaats van Suninen en de opgave van Evans. Voor hen zou het wel eens een heel lang seizoen kunnen worden…

Binnen 3 weken strijkt het WRC-circus neer in Zweden, voor de enige volledige sneeuwrally. De Lappi’s, Suninens en Mikkelsens van deze wereld kunnen maar beter goed uit de startblokken schieten…

Foto’s en video’s: WRC.com