We opperden het vorig jaar al bij de lancering van de (Amerikaanse) Crosstrek Hybrid, intussen lijkt ook Subaru zelf begrepen te hebben dat het dringend werk moet maken van een ‘groener’ Europees motorenbeleid. Voor het Salon van Genève belooft de Japanse autobouwer ons alvast twee premières met zogeheten ‘e-Boxer’-techniek, waarbij de traditionele boxermotoren een elektrisch zetje in de rug krijgen.

Over welke modellen het concreet gaat, wil Subaru ons nog niet vertellen. Wat de technologie juist inhoudt, evenmin. Desondanks zijn er wel degelijk een aantal aanwijzingen die ons kunnen vertellen welke elektrische plannetjes Subaru exact in het schild voert. Eerst is er natuurlijk de eerdergenoemde Crosstrek Hybrid (een stekkerhybride op basis van de XV), die quasi zeker de oversteek zal maken. Die Japanse crossover wordt aangedreven door de klassieke 2 liter-boxermotor en een bijkomende elektromotor, volgens de Amerikaanse metingen goed voor een elektrisch rijbereik van zo’n 27 kilometer en een gemiddeld verbruik van 2,6 liter/100 km.

Subaru wil voorlopig nog niet bevestigen welke modellen het met een hybride aandrijving zal aanbieden. Dat de XV één van de gelukkigen is, lijkt ons echter een uitgemaakte zaak.

Naast de Amerikaanse plug-in versie, voorzien van een batterij van 8,8 kWh, heeft Subaru op de Japanse thuismarkt ook een zelfopladende hybride van diezelfde XV rondrijden. In het geval van de XV e-Boxer wordt het aandrijfgeheel gevormd door de 2 liter-boxermotor, een elektromolentje van 10 kW en 65 Nm en een minuscule Li-ion batterij (0,6 kWh). Of ook deze hybride aandrijflijn in Europa gecommercialiseerd zal worden? Koffiedik kijken is voorlopig het enige juiste antwoord…

Nieuwe Levorg

Bovenop de hybride nieuwigheden kondigt Subaru voor Genève ook de komst aan van een herwerkte Levorg, met zowel een nieuwe frontpartij als een nieuwe aandrijflijn. Onder impuls van de Euro 6d Temp-emissienormen moet de 1,6 liter grote turbomotor namelijk baan ruimen voor de gekende atmosferische 2 liter-boxermotor met 150 paarden.