Smelten de Jaguar XE en XF samen tot één nieuw model?

728

Na de onheilspellende financiële berichten van de afgelopen dagen was het slechts een kwestie van tijd vooraleer Jaguar Land Rover de schuif met besparingsmaatregelen zou opentrekken. Nadat de grove bezem eerder al eens werd bovengehaald op de personeelsafdeling, zou Jaguar nu ook het mes willen zetten in zijn productgamma.

Een klinkend succes kan je het bezwaarlijk noemen, de huidige generatie Jaguar-berlines. Noch de XE, noch de XF slaagt er voorlopig in een Britse vuist te vormen tegen de Duitse Drie, een commerciële domper die deels uitgevaagd zou moeten worden door de nakende faceliftversies. Intussen is Jaguar zich naar verluidt volop aan het beraden over de toekomst van zijn berlinegamma,  waarbij de toekomst van de XE en de XF niet langer verzekerd zou zijn.

Tabula rasa

Het Britse Autocar, doorgaans goed geïnformeerd over het reilen en zeilen bij de Britse ‘huismerken’, meent namelijk te weten dat Jaguar van een maagdelijk wit blad wil vertrekken bij de ontwikkeling van de loop 2023 verwachte opvolgers. Eén van de pistes die momenteel op tafel ligt, is dat zowel de XE als de XF opgevolgd worden door één enkel model met een plug-in hybride of zelfs volledig elektrische aandrijving. Die laatste optie zou alleszins in lijn liggen met de positionering van de toekomstige XJ, die binnenkort de rol van elektrisch vlaggenschip krijgt toebedeeld. Onderhuids zou het model logischerwijze rusten op het nieuwe MLA-platform, dat tegen 2025 onder zowat elk model uit de JLR-stal zal terug te vinden zijn.