WRC Zweden: Tanak heerst in de sneeuw

915

Ott Tanak mocht afgelopen zondag voor het eerst de rally van Zweden op zijn palmares bijschrijven. De Est neemt daarmee – en da’s ook een primeur – meteen ook de leiding in het wereldkampioenschap. Onze landgenoot Thierry Neuville wist de schade relatief goed te beperken, in tegenstelling tot de grote verliezer van het weekend: Sebastien Ogier.

In Zweden worden de debatten traditioneel op gang getrapt met de Super Special in Karlstad op donderdagavond. Een opwarmer waar Thierry Neuville geen goede herinneringen aan heeft (remember 2017?), maar dit jaar begon hij er wel met een snelste tijd. De temperaturen in Zweden schommelden in aanloop naar de rally zowat rond het vriespunt, waardoor het parcours dit jaar een mix van sneeuw, ijs, slik en uiteindelijk ook gravel werd.

Tanak begon het sterkst, maar een sterk rijdende Suninen, Latvala en Neuville lagen na de eerste vier ritten nog steeds op vinkenslag. In de namiddag kregen we een heel ander verhaal, want de zware ondergrond veroordeelde de leider tot het gevreesde ‘baanvegen’. Suninen profiteerde en nam voor het eerst de leiding in een WRC-rally, al beet Tanak zich stevig vast in de enkels van de Ford-piloot. Neuville reed op dat moment in een veel minder comfortabele positie, de Belg was na twee foutjes teruggevallen naar plek 7. Enige ‘troost’ is dat Sebastien Ogier, toch nog altijd titelkandidaat nummer 1, strandde in een sneeuwmuur en de strijd moest staken. Ook opvallend: in proef 8 klokte de Fin Jari Huttunen met zijn Skoda Fabia R5 de snelste tijd algemeen, sneller dan alle WRC’s. Hoed af!

Voor Sebastien Ogier werd het een weekend in mineur: de Fransman moest vrede nemen met 2 puntjes in de afsluitende Power Stage.

Tanak zet orde op zaken

Hoewel de jonge Fin Teemu Suninen op zaterdag meteen ‘flat out’ ging op aangeven van zijn werkgever, duurde het slechts één rit vooraleer de Toyota van Tanak weer helemaal bovenaan het klassement prijkte. Toen Suninen in de tweede proef ook nog eens van de baan schoof, reed de Est helemaal in een zetel. Achter hem was het uitkijken naar een gevecht voor de ereplaatsen tussen een sterke Mikkelsen, Lappi en een herboren Neuville. Het drietal stond na dag twee op een spreekwoordelijke zakdoek van 2,3 seconden. Voor de tweede dag op rij maakte viervoudig winnaar Latvala kennis met een sneeuwbank, ook Suninen moest opgeven na een onzachte aanraking met een boomstam. Ook Neuville had zijn brown trousers-momentje op dat moment al achter de rug, maar een heerlijke reflex en een knappe 360 graden-pirouette hielden Neuville in de wedstrijd (zie video).

Tanak wint, Neuville beperkt schade

Met een overwinning in de Rally van Zweden en met de 5 extra bonuspunten van de Power Stage toont Tanak nog maar eens dat hij de te verslagen man wordt dit seizoen. Na een grote 0 in Monte Carlo reed Esapekka Lappi een sterke rally met zijn tweede plek, en redde zo de eer van Citroën. Thierry Neuville kon na een misrekening van Andreas Mikkelsen in de eerste rit van de dag, een plek opschuiven naar plaats 3. Met 4 extra punten in de Power Stage beperkt hij de schade en blijft hij in het spoor van Tanak in het algemene klassement. Voor Ogier waren de 2 punten in de Power Stage een schrale troost, maar in Mexico zal hij alvast niet moeten baanvegen.

Na 2 van de 14 rally’s is het uiteraard nog vroeg voor conclusies, maar met twee podiumplaatsen heeft Thierry Neuville er alvast een beter seizoensbegin opzitten. Tanak raast gewoon verder op zijn elan, het wordt vooral zaak om de kloof met de Toyota-rijder te beperken. Bij de constructeurs is er maar een puntje verschil tussen leiders Toyota en Hyundai. Volgende halte wordt de hitte van Mexico, over 3 weken.

Foto’s: WRC.com