Audi lanceert in één klap vier nieuwe plug-in hybrides

1068

Op het Salon van Genève schakelt Audi een elektrische versnelling hoger. Naast de introductie van een nieuwe concept car brengt Ingolstadt zowaar 4 nieuwe PHEV’s naar de Zwitserse autobeurs, die in de tweede helft van 2019 op de markt komen.

We kondigden het al aan in ons overzicht van alle Audi-nieuwigheden, nu is het ook helemaal officieel: zowel het gamma van de Q5, A6, A7 als de A8 krijgt binnenkort het gezelschap van een ecologisch (en, sorry Anuna, voor heel wat kopers vooral fiscaal) verantwoorde stekkerhybride. Alle plug-in hybrides zullen bij Audi voortaan onder de ‘TFSI e’-noemer vallen, het voorheen gebruikte E-tron-suffix schuift door naar de volledig elektrische modellen. Alsof de huidige Audi-nomenclatuur nog niet complex genoeg was…

Twee varianten

Kort samengevat kunnen we het nieuwe plug-ingamma opdelen in twee aandrijflijnen: een op comfort gerichte 50 TFSI e en een wat sportievere 55 TFSI e, die een 2 liter-benzinemotor aan een in de zeventraps-S Tronic geïntegreerde elektromotor hangen. Voor het A8-vlaggenschip gaat het om een 55 TFSI e en een nog wat krachtigere 60 TFSI e, die de 2 liter-TFSI inruilt voor de 3 liter-V6 motor (in combinatie met de achttraps-Tiptronic) om op een systeemvermogen van 449 pk en 700 Nm te landen. Deze laatste variant is weliswaar enkel verkrijgbaar op de verlengde A8 L.

Alle versies laten zich elektrisch ondersteunen door een 14,1 kwh sterke lithium-ionbatterij, die onder de koffervloer wordt ingebouwd. Daarmee zijn de PHEV’s volgens Audi in staat om zo’n 40 emissievrije kilometers af te leggen, al blijven we voorlopig wel verstoken van concrete verbruikscijfers. Zowat één derde van alle Audi-bestuurders zal zijn dagelijkse verplaatsingen volledig elektrisch kunnen uitvoeren, zo rekent de constructeur ons nog voor. De nieuwe PHEV-varianten komen in de tweede helft van 2019 op de markt.

[wpml_language language="nl"] [/wpml_language]